Stressi ja toipuminen

Perjantaina oli toinen lähipäivä digiosaajakoulutuksessa, jonka viimeisellä oppitunnilla oli Googlen työkalujen käyttöä 10 pisteen edestä yhdessä. Vaikka aihe oli kiinnostava ja olisi ollut mukava saada seuraava moduuli reippaasti käyntiin, niin totesin paremmaksi lähteä kotiin.

Tämänhetkinen käsitykseni stressistä ja toipumisesta on yllä, jossa punainen viiva kuvaa stressikuoppaan putoamista, ja vihreä viiva siitä nousemista hitaasti. Perusajatuksena on, että alkuun stressi syvenee hitaasti, mutta kullekin yksilöllisessä vaiheessa stressi lähtee syvenemään. Ja mitä syvemmälle stressikuoppaan putoaa, sitä hitaammin toipuu.

Monillakin on kokemus kesäisessä järvessä polskimisesta, miten matala hiekkaranta äkkijyrkän kohdalla alkaa syventyä ja vesi muuttuu kylmäksi. Samalla tavalla stressikäyrä alkaa nopeasti syventyä äkkijyrkän kohdalla.

Tämä syksy tuntui kuin varpaideni kurottamisena äkkijyrkän takaiseen kylmään. Raskain osuus oli ohi 3.10.2019, mutta aivan kunnossa en ollut vielä perjantaina.

Lisäksi ensimmäinen koulutuksen lähipäivä oli 13.9.2019, johon aikaan neljänä yönä heräsin yskimään. Silloin pelkäsin tosissani, että saan flunssan, mutta onneksi minulla auttoi kaksi pulloa mustaviinimarjamehua sekä kuumaan veteen sekoitettuna että sinällään.

Nyt riitti muutama kuuma kupillinen mustaviinimarjamehua. Voihan olla, että marjamehu auttoi, koska uskoin sen auttavan, mutta ei se ainakaan mitään harmia aiheuta.

Stressi liiallisena on todella paha asia, mutta olen tämän stressikauden kokenut kuin tulena, joka polttaa tarpeettomat asiat pois. Olen ollut herkkä tekemään itselleni pitkiä listoja mitä pitää tehdä, mutta tällä kertaa olen pysynyt kohtuudessa.

Tosin vieläkään en pystynyt tekemään päätöstä, että en kerta kaikkiaan edes yritä tehdä erilaisia kotiprojekteja kuten uuden työpöydän hankkimista. Silti ajatus jäi kytemään, että yksi tärkeä asia stressitilanteessa on mitoittaa tavoitteet oman tilanteen mukaan. Toki joskus on pakko laittaa kaikki peliin, mutta oikeasti harvassa ovat ne tilanteet.

Lauantaiaamuna mietiskelyä lopetellessani katsoin ikkunasta ulos, ja näin syksyisellä nurmikolla kävelytettävän innokkaasti nuuskivaa koiraa. Ajattelin, että koiralle lajityypillinen käyttäytyminen on nuuskimista.

Olen postauksessa Oppivia olentoja pohtinut mitä lajityypillinen käyttäytyminen on ihmiselle. Silloin ajattelin mukavia asioita kuten nuotion ympärille kertymistä. Silti ihminen voi elää aivan onnellisena, vaikka ei muutamaan vuoteen pääsisikään nuotion ääreen.

Tajusin, että ihmiselle lajityypillistä käyttäytymistä on tavoitteiden asettaminen. Jos vielä asettaa tavoitteensa oman tilanteensa mukaan järkevästi, niin ne on mahdollista saavuttaa ja olla onnellinen.

Sanojen pohdintaa

Hyvinvointiblogin kirjoittajana toivon laihtuvani, josta tavoittelusta on käytetty sanoja

  • laihtua
  • laihduttaa
  • hoikistua
  • painohallinta

Olen miettinyt sanoja laihtua vai laihduttaa jo pari vuotta sitten. Sana ”laihduttaminen” muistuttaa minua, miten aikoinaan piirsin laskevan suoran millimetripaperille, mutta lähes kaikki merkinnät jäävät suoran yläpuolelle.  Lisäksi sana ”laihduttaminen” pitää mukanaan sävyä, että laihtumista pakotetaan ja yrittämällä yritetään.

Sana ”hoikistua” on lähellä sanaa laihtua, mutta siinä tavoitellaan hoikkuutta, kun taas minulle riittäisi terveellinen normaalipaino eli BMI<=25. Tällaiselle 157-senttiselle se tarkoittaisi alle 61,6 kg painoa. En silloinkaan (enkä milloinkaan) ole median mukaa ihannekokoinen, mutta terveyden kannalta se olisi riittävän pieni paino.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan painonhallinta tarkoittaa ”painon pitäminen tavoitelukemissa”, mutta vaikuttaa siltä, että sanaa käytetään laihtumisen asemasta.

Ylen sivuilta löytyy osio Painonhallinta , josta kerroin postauksessa Painopulmia. Edelleenkään en keksi, miten osioon löytäisi muuten kuin googlaamalla ”painonhallinta site:yle.fi”. Kuitenkin näissä uusimmissa jutuissa on lihavuusleikkauksista, jolla kyllä tavoitellaan painon alentamista. Myös postauksessa Taas näitä vilahtaa sana painonhallinta lainatessani Helsingin Sanomien artikkelia.

Painonhallinta saattaa joillekin kuvata tavoitetilaa, mutta itse ajattelen niin, että jos kovasti joutuu ponnistelemaan pysyäkseen tavoitteessa, niin silloin kyllä tekee jotain väärin.

Samaisesta kielitoimiston sanakirjasta löytyy, että sana ”läski” on halventava ilmaisu lihavasta ihmisestä. Sana ”lihava” taas merkitsee runsasta rasvakerrosta, mutta voi myös merkitä paksuja lihaksia. Lisäksi sanaa lihava käytetään paljon myönteisissä tilanteissa, kuten ”lihava lompakko”, ”lihava saalis” tai ”lihavat vuodet”.

Olen huomannut, että moni kokee sanan ”lihava” halveksivana, mutta minä koen sen pikemminkin teknisenä terminä.  WHO:n mukaan lihavan painoindeksi on yli 30 ja ylipainoisen painoindeksi on yli 25. Samasta asiasta kirjoitin jo postauksessa Pohdintoja painoindeksistä, mutta harmittavasti sen linkit WHO:n sivuille eivät enää toimi.

Ehkä median vaikutuksesta osalla ihmisistä on hämärtynyt, mikä on oikeasti lihava, ja hyvinkin hoikka voi pitää itseään lihavana. Olen leikkinyt ajatuksella, että ehkäpä pitäisi olla sanoja kuten

  • pykky =paino-indeksi yli kolmekymmentä
  • pykvi=paino-indeksi yli kaksikymmentäviisi
  • pakvi= paino-indeksi alle kaksikymmentäviisi

Miltäs kuulostaa?

Huuhaata vai hapuilua

Jo helmikuussa oli Ylen sivuilla juttu
Terveyshuuhaa kukoistaa netissä, mutta huomasin sen vasta hiljattain.  Jutussa sydänsairauksia tutkiva tohtori Pauli Ohukainen opastaa tunnistamaan huuhaan eli epäuskottavan ja perättömän.

Lähtökohdan pitää olla se, että myöntää oman ajattelunsa puutteellisuuden. Voi myös pohtia vastakkaista näkemystä ja miettiä, mitä vaatisi oman mielipiteen muuttaminen. Lisäksi Ohukainen suosittelee, että perehtymättä asiaan ei pidä ottaa voimakkaasti kantaa.

Tässä blogissa olen välttänyt ottamasta voimakkaasti kantaa millä tavoin pitäisi laihduttaa tai syödä. Taustalla on se, että uskon olevan monia toimivia tapoja, ja itselleen pitää löytää sopiva.

Olen yrittänyt käyttää luotettavia lähteitä kuten Yleä, THL:ää ja Duodecimia. Toisaalta myönnän rajallisuuteni, sillä en todellakaan tiedä kaikkea.

Laihduttamisen suhteen minua voi pitää kokemusasiantuntijana, ainakin väärällä tavalla laihduttamisen suhteen, mikä aikoinaan on minua lihottanut. Nyttemmin olen saanut painoa kymmenkunta kiloa alas, ja paino on pysynyt poissa kolmisen vuotta. Toisaalta pitäisi saada vielä parikymmentä kiloa pois.

Minulle tämä blogi on mahdollisuus kuvata hapuilevaa laihduttamistani. Aloittaessani blogin kirjoittamisen 2017 olin innostunut, sillä luulin löytäneeni tavan laihtua. Toisaalta saman kevään polviongelma olisi saattanut saada minut lihomaan, mutta kaikesta huolimatta paino enimmäkseen on pysynyt poissa.

Media pursuu laihduttamisjuttuja ja onnistumistarinoita, mutta jostain syystä moni lihoo takaisin. Pahimmillaan voi olla, että meistä lihavista hyödytään niin paljon, että ei haluta löytää ratkaisua. Tai ehkä ei vain kunnolla tiedetä, mitä lihavuus oikeasti on ja miten siitä pääsisi pysyvästi eroon.

Minua hämmästytti, miten huteralta elintapahoidon tutkimustausta vaikutti, sillä tutkimustulokset käsittelevät diabeteksen ehkäisyä. Arvelen, että lääketiede on kehittynyt sotavammojen hoitamisessa, ja siksi lääkärit osaavat tehokkaasti hoitaa esimerkiksi auto-onnettomuuksissa loukkaantuneita, mutta eivät lihavuutta.

Ravintoterapeutit osaavat varmasti neuvoa erityistilanteissa, mitä ihmisen kannattaisi syödä, mutta kaikkiruokaisena sekasyöjänä en usko heistä hyötyväni. Sitä paitsi olen aina syönyt ainakin 300 g vihanneksia päivässä, mutta muu on minua lihottanut.

Lihavuus on mielestäni monipuolinen ja laaja-alainen ajattelun ja kehon virhetila, josta on vaikea päästä pois.  Toivon löytäväni itselleni sopivat tavat toimia, mikä saattaisi parhaimmillaan hyödyttää muitakin WHOn määritelmän mukaisia lihavia.

Tämä blogi on siis hapuilua ja pohdintaa sekä lihavuuden taustoista että mahdollisesti auttavista keinoista.

Mikä auttaa jaksamaan?

Viime viikon lounaskeskustelussa työtoverini kehui Asahi-voimistelun parantavan unta. Toisaalta omalla kohdallani neljän viikon kiireinen jakso ja kolmen viikon ylikuorma päättyi torstai-iltaan, ja nyt jatkossa kuormitus on vain tavallista tai kevyttä.

Olen aika tyytyväinen tämän stressijakson hoitamiseen. Palkkatyön ja vähäiset kodinhoidon olen saanut kunnialla tehtyä, mutta pahasti rempallaan on MyMaD-opiskelu. Viime perjantaina totesin, että olen aivan liian väsynyt tekemään mitään, joten lepäsin koko viikonlopun, ja nyt taas tuntuu sujuvan.

Tämä on saanut minut taas pohtimaan stressiä, jonka tekstin kirjoitin liki kaksi vuotta sitten. Oli mukava tajuta, että muutosta on tapahtunut. Nykyään teen päätöksiä reippaammin, vaikka osa onkin kitkerää. Lisäksi tehtävän tehtyäni myös silmäilen, että kaikki on valmista.

Tässä tämänpäiväinen listani jaksamiseen:

Perusjutut: riittävästi vettä, säännöllisesti kunnollista ruokaa, riittävästi unta, arkiliikunta, työtovereiden apu ja tuki, sekä riittävän siisti ja mukava koti. Toki tarvittaessa jaksaa vielä pari tuntia nauttimalla palan näkkileipää ja tilkan vettä.

Mukavat asiat: kiinnostavat keskustelut, kaverit, harrastukset, musiikki ja luonto mutta toki myös viihde kohtuuannoksina.

Tauot ja vaihtelu: muutaman minuutin mikrotauot, sunnuntailepo ja virkistävä lomanvietto. Lisäksi monesti vaihtelu on melkein yhtä hyvä kuin lepo, sillä henkisen pinnistyksen jälkeen voi huokaista tulostetta hakiessaan.

Hidastaminen ja hiljentyminen: taiji, Asahi, mietiskely, mutta myös hitaasti tekeminen kuten kukkien kasteleminen tai töistä kävely hitaasti.

Palastelu ja pilotointi: se kuuluisa elefantti paloitellaan ennen syömistä. Lisäksi voi pieniä paloja käyttäen tutkia, että miten siitä elefantista saisi mahdollisimman maukkaan.

Päätökset: ja erityisesti sana EI. ”Valitettavasti ei tällä viikolla, mutta katsotaan ensi viikolla/marraskuussa/keväällä”. Ja rajuin ja tehokkain menetelmä on kerta kaikkiaan kieltäytyminen tai luopuminen.

Onnistuminen: se tunne!

Kiireisenä olen aiemmin liukunut ”rekikoiramoodiin”, jolloin haluan vain edetä nopeasti. Kuitenkin monasti voi hidastaa, elää tässä ja nyt, jolloin tärkeille päätöksille tulee tilaa nousta mielen pintaan. Kiire ei ratkea minuutteja säästämällä, vaan tekemällä järkeviä päätöksiä.

Järkeviä päätöksiä tekemällä on mahdollista onnistua. Kaikkea ei pysty tekemään, mutta tärkeisiin asioihin on aina aikaa. Onnistumisen tunne antaa voimaa.

Stressitilanteita on erityyppisiä. Tämä oli lyhyt, ennakoitava ja tiettyyn hetkeen päättyvä. Toinen ääripää on pikku hiljaa paheneva tilanne, kuin veden kuumeneminen sammakon alla kattilassa. Silloin voi olla vaikea huomata, että pitäisi hypätä pois.

Kokoontaitettava retkimuki ja pieni muovipussi.

p.s. Tämän aamun vaa’alla käynti tuotti yllätyksen. En siis mitenkään ole yrittänyt laihduttaa, vaan vain hoitaa kohtuullisen kunnialla työni. Vertailukelpoinen painoni on 82,3 kg joka on puoli kiloa vähemmän kuin kuukausi sitten.

Paras on hyvän vihollinen

Kuvassa on makuuhuoneen verhotanko, jonka päällä on 13 senttiä leveä kovalevy. Jostain oudosta syystä vain makuuhuoneessa oleva verhotanko on avoin, sillä muissa huoneissa valosaaste ei pääse samalla tavalla leviämään.

Tällaisenakin levy yhdessä pimentävien verhojen kanssa pitää makuuhuoneen pimeänä ainakin näin syysaikaan. Yksi ratkaisuhan olisi käyttää unimaskia, jota aikoinaan kutsuin virheellisesti silmälapuiksi. Täytyy sanoa, että yöllä havahtuessa on jotenkin miellyttävä vain tuijotella hetki pimeyttä ennen uudestaan nukahtamista, vaikka vessasta palatessa pitääkin hapuilla takaisin sänkyyn. Omalta osaltaan tämä vääränkokoinen levy auttaa minua nukkumaan paremmin.

Stressaavasta tilanteesta huolimatta olen pirteä, ja lisäksi se auttaa jaksamaan, että torstain jälkeen helpottaa todella paljon. Onneksi tämä stressikausi ei kestä viikkokaupalla, vaan selkeä helpotus on vain muutaman päivän päässä.

Palkkatyössä eri syistä kuorma nousi hetkeksi korkealle kolmeksi viikoksi, ja lisäksi tämä MyMaDiksi ristimäni koulutus lisää työmäärää. Viime viikolla arvioin, että olisin voinut tehdä ehkä kuusi tuntia enemmän töitä, ehkä. Lauantaina oli pakko päättää, että nyt keskityn palvelumuotoiluun, ja asiakaspalvelu sekä lisämyynti digikanavissa on työn alla ehkä jo tulevana perjantaina.

Toisaalta opiskelemista voisi kuvata sanoilla virkistävää ja viehättävää. Asia on niin erilaista minkä kanssa olen työssä tekemisissä, joten jo vaihteluna opiskelu virkistää. Lisäksi kirjoja lukiessa maailman murheet ilmastoahdistuksesta kestävyysvajeeseen jäävät asiakaskokemuksen ilosanoman varjoon.

Olen nyt syönyt muutaman jäätelöpurkillisen pikemminkin tavan kuin tarpeen vuoksi. Enemmän tässä tilanteessa on auttaneet päätökset, mitä jätän tekemättä joko kokonaan tai osittain. Nyt ei kannata tehdä parasta, vaan hyvä saa riittää.

Ehkä keväällä hankin oikeat pimennysverhot, mutta nyt tämän kiireisimmän ajan pärjään tälläkin. Aikanaan kavennan levyn 12 senttiin sekä maalaan reunan, jolloin se vähemmän osuu silmään, mutta se on aikanaan.