Herkkuohjeistuksen ongelmia

Monissa laihdutusohjeissa unohdetaan, että ihmisillä on ystäviä ja sukulaisia, joita nähdään saman pöydän ääressä. Usein pöydällä on tarpeetonta energiaa antavia herkkuja kuten alkoholia, juustoa, leivonnaisia ja makeisia. Lisäksi kaikkialla on tarjolla herkkuja, joiden yletön syöminen vaikuttaa painoon.

Ajattelen nyt, että on kolme periaatteellista tapaa suhtautua herkkuihin:

  • kielto
  • rajoitukset
  • terve järki

Ensinnäkin voidaan kieltää kaikenlainen herkuttelu, ja joillain se onnistuu. Omalla kohdallani tiedän, että mitä tiukemmin kiellän itseltäni herkuttelun, sitä varmemmin kielletty hedelmä alkaa houkutella.

Toinen tapa on muodostaa jokin rajoitus herkkujen syömiseen. Esimerkiksi voisi ajatella, että koska vaakani näyttää painon 100 gramman tarkkuudella, niin jos herkuista tuleva energiamäärä jäisi alle 700 kcal punnitusvälillä, niin se ei näy painossa.

Jotta tietäisi, että herkuista tuleva energiamäärä jäisi alle rajan, niin herkuttelua pitäisi seurata tarkasti. Mikä taas mielestäni saa huomion kiinnittymään vääriin asioihin, sillä tärkeää ovat säännöllinen syöminen ja ravitseva ruoka.

Vaihtoehtoinen tapa on kehittää mitta, jonne mahtuisi pieni määrä herkkuja. Arvelen kuitenkin, että mittaa ei kehdattaisi ottaa mukaan esimerkiksi tädin luona kahvitteluun. Kotona koetettaisiin saada mittaan mahtumaan mahdollisimman paljon herkkuja. Suklaakonvehdistahan voidaan poistaa päällyspaperi, ja lisäksi murskaamalla tai sulattamalla saadaan pieneen tilaan mahtumaan paljon suklaata.

Kolmas ja vaikein tapa on terve järki. On helppo ymmärtää, että jos syö kaksi suklaakonvehtia viikossa, niin se ei vielä vaikuta punnitustulokseen vaikka kävisi vain kuukausittain vaa’alla. Toisaalta jos syö laatikkokaupalla suklaata, niin se varmasti lihottaa.

Ongelma on, että miten noudattaa tervettä järkeä ilman että huomio kiinnittyy liikaa herkkujen miettimiseen.

Ennen joulua sain lähes 300 g rasiallisen suklaakonvehteja. Nyt voin tyytyväisenä todeta, että samoja konvehteja oli tarjolla vielä loppiaiskahvilla ja karkkipurkkiinkin jäi. Koen että olen vähän lähempänä järkevää herkuttelua ainakin suklaan suhteen, mutta toki matkaa vielä on, sillä muutenhan laihtuisin nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.