Räätälöidyt ohjelmat

Torstaina 29.11.2018 tuli Teemalta kiinnostava ohjelma Kysymyksiä kulutusvalinnoista. Ohelmassa tutkittiin matkailusivustoa, ja 18 minuuttia alun jälkeen kerrottiin ruotsalaisesta Beach 2017 kuntoiluohjelmasta.

Kuntoiluohjelman mainokset olivat näyttävät, ja niissä luvattin paljon hyvää ja nopeasti. Hintaa oli liki kaksi tuhatta euroa, jolla piti oli saada räätälöidyt liikunta- ja ruokaohjelmat.

Ohjelmassa kerrottiin Annan liittyneen palveluun saadakseen tukea elämänmuutokseen. Liikuntaohjelmaa ei oikeastaan annettu, mutta yritys lupasi kommentoida sähköpostitse lähetettyjä viestejä, joihin sitten annettiin vain lyhyitä vastauksia.  Anna ei edes ollut lihava, mutta ymmärsin, että hän halusi parantaa kuntoaan.

Anna oli kertonut, että hän ei halua tai voi syödä kalaa, mutta ruokaohjelmassa oli silti kalaa kolme kertaa viikossa. Lisäksi Annan saama ruokaohjelma oli aivan sama kuin jonkin toisen henkilön saama. Ruokaohjelmaa ei olisi saanut näyttää muille, ja jopa uhattiin lakimiehillä.

Palvelu ei siis ollut sitä, mitä Anna oletti, eikä tuloksia tullut. Onneksi Ruotsin televisiolla on varaa maksaa omat lakimiehensä, joten Anna sai lopuksi takaisin puolet maksamastaan summasta.

Kaksi asiaa jäi mietityttämään tästä tapauksesta, ja ne voisi tiivistää kysymyksiin miksi ja miten.

Ensinnäkin miksi ihmiset ostavat tällaista ”palvelua”? Varmasti takana on aito halua saada muutos aikaiseksi, ja Anna halusi paremman kunnon.  Minä olen ollut niin epätoivoinen oman lihavuuteni kanssa, että  olen haksahtanut minulle sopimattomiin palveluihin.

Palvelun tarjoaja voi luvata kaikenlaista tai ainakin antaa ymmärtää, että auttaa laihtumaan. Lisäksi media luo painetta olla määrätyn näköinen ja kokoinen, ja se on kuin nykyajan versio tarujen pahis Prokrusteen vuoteesta. Kaikkien pitäisi sopia samaan muottiin, mitä tavoitellaan ajattelematta mikä sopii itselle.

Toinen mietityttävä asia on, että miten halutaan parantaa kuntoa tai laihtua. Minun korvaani kirskahtaa sana ”ohjelma”.

Ymmärrän että urheilija noudattaa ohjelmaa, jotta pääsisi kuntotasolta 10 tasolle 10+ kovan ponnistelun kautta. Mutta onko ohjelma tarpeen henkilölle, joka haluaa nostaa kuntoaan kouluarvosanasta 8 arvosanaan 9 tai omalla kohdallani kuutosesta seiskaan.

Vielä enemmän kummastelen halua määritellä tarkkaan, mitä syö. Tietenkin terveyttä ja laihtumista ajatellen on ravitsevan ruuan määrän oltava suuri, jolloin vähemmän terveellisen ruoan määrä monilla putoaa. Ruoan ravitsevuuden lisäämisen taas voi tehdä niin monella eri tavalla.

Edelleenkin kammoan niitä grammamääriä, mitä niin mielellään monessa laihdutusohjelmassa kerrotaan. Tajusin hiljattain, että silloin kun yritin oikeasti noudattaa jotain ”grammaohjelmaa”, niin muistan, miten ajattelin kuin keskitysleirivanki tulevaa ruoka-annosta. Elämässä on kuitenkin tärkeämpiäkin asioita kuin miettiä ”130 g jauhelihapihvi, 100 g raejuustoa”.

Jäin miettimään, että kuinka paljon ulkopuolinen oikeasti voi auttaa laihtumisessa. Näin alustavasti omasta kokemuksesta tiedän, että ei ainakaan pitäisi päästää ketään laihduttamaan, jos painoindeksi on jo valmiiksi alueella 20 – 25. Lisäksi jos henkilön elämässä on hankala vaihe, niin vahvasti kannattaisi suosittaa laihduttamisen lykkäämistä.

ps. Tämän näköinen on joulukaktukseni marraskuun lopussa. Myönnän olevani edelleenkin joulukaktushöperö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.