Lihavuuden kustannukset ja vaikutukset sairauksiin

Sattuipas silmään kiinnostava linkki lihavuuden kustannuksista THL:n sivulle.

Julkisessa keskustelua seuratessa tulee olo, että lihavat ovat lähes yhteiskunnan pahinta pohjasakkaa. Kuitenkin lihavuus aiheuttaa terveydenhuolloin kustannuksista tuon julkaisun mukaan 1,4 -7 %. Toki onhan tämäkin paljon rahaa, mutta ei kuitenkaan esimerkiksi viidesosaa kaikista terveydenhoidon kustannuksista.

Toinen kiintoisa asia oli samalla sivulla oleva taulukko siitä, miten paljon lihavuus on osasyynä erilaisiin sairauksiin. Tyypin 2 diabeteksen kohdalla näyttäisi lihavuus olevan liki 70 % syynä sairauteen. Käsitykseni on, että noin viidesosa kakkostyypin diabetesta sairastavia on normaalipainoisia.

Aivohalvauksen ja verenpainetaudin kohdalla lihavuus vaikuttaa lähes 30 % osuudella, mutta muitakin syitä on. Mielikuvani on, että korkeasta verenpaineesta kärsivät monenlaiset ihmiset, eikä laihtuminen välttämättä vähennä verenpainetta. Verenpaine suurentaa todennäköisyyttä aivohalvaukseen, joten ei ihme, että niiden vaikutukset ovat samaa suuruusluokkaa.

Nivelrikko on minunkin riesana ajoittain. Silti on hyvä huomata, että lihavuus on vain 15 % osasyyllinen nivelrikkoon. Olen ymmärtänyt, että myös liikuntavammat aiheuttavat nivelrikkoa, ei pelkkä ylipaino.

Naisten pelätty sairaus on rintasyöpä, mutta siihen lihavuus on osasyynä vain viitisen prosentin verran.

On hyvä, että löytyy tällainen täsmällinen sivu, johon voi nojautua silloin, kun keskustelupalstoilla riehuu lihavuuden vastainen puhuri. Totuus tekee vapaaksi, niinhän on jo kauan sitten todettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.