Mainio kirja

Luin Eevi Minkkisen kirjan Ole itsellesi armollinen (2018), ja pidin kovasti tästä lempeästä, viisaasta ja armollisesta kirjasta.

Kirjoittaja itse on kärsinyt syömishäiriöstä sekä suorittanut yli terveellistä elämää, mutta kirjalla on paljon annettavaa myös muunlaisista riippuvuuksista kärsiville. Monelle meistä lihavalle tyypillinen käytös on lohtusyöminen, ja kirjassa avataan uusia näkökulmia tähän asiaa.

On hyvä todeta, että riippuvuus on itselääkintää, ja että se on ollut selviytymiskeino, mutta nyt pitää löytää uusia tapoja toimia. Kirjassa tuodaan esiin hyväksymisterapia, jossa ensin on hyväksyttävä täysin se missä nyt on JA lisäksi ottaa pieni askel kohti omien arvojen mukaista toimintaa.  Tärkeää on kokea itsensä hyväksytyksi.

Ajattelen itse lihavuudesta toipumista oppimisena, ja tiedän, että rennossa ja hyväksyvässä ilmapiirissä oppii parhaiten.

Omien tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen ovat osa tunnetaitoja, mikä vähentää  tarvetta riippuvuuteen ja lisää sisäisen turvallisuuden tunnetta. Omien tunteiden tiedostaminen on hidas tie, mutta kiirettähän ei ole.

Pidin myös kirjassa esitetystä tarvehierarkiasta (s. 147)

  1. Turvallisuus
  2. Vaihtelu
  3. Osallistuminen
  4. Rakkaus ja yhteys
  5. Kasvu
  6. Merkityksellisyys

Minusta on mainiota laittaa heti turvallisuuden tarpeen jälkeen vaihtelun tarve, ja näinhän se elämässä menee. Nautimme siitä, että on ruokaa pöydässä ja lämmin koti, mutta on myös miellyttävää ajoittain vaihtaa ne hetkeksi kesämökin askeettisuuteen.

Pidän rennon hauskasta ja lämpimästä tyylistä, jolla kirja on kirjoitettu. Kirjassa on myös lukuisia harjoituksia selkeyttämään ja syventämään omia ajatuksia. Arvelen jopa, että tämä kirja saattaa auttaa esimerkiksi ahmimisesta kärsivää enemmän kuin varsinaisesti ahmimiseen keskittyvä kirja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.