Syke ja yksityisyys

Olen pohdiskellut kunnon mittaamista, ja toki UKK-kävelytesti on ollut mielessäni. Ohjeethan löytyisi esimerkiksi Alpha-Fit – testaajan ohjeista. Pienehkö ongelma on kahden kilometrin lenkin mittaaminen, mutta minulle isompi ongelma oli sykkeen mittaus.

Ongelma on siinä, että minun on vaikea mitata sykettäni ranteesta. En tahdo löytää oikeaa kohtaa enkä taida puristaa riittävästi rannettani. Ehkä kaulalta saisi sykkeen tuntumaan helpommin, mutta silti pitäisi arvioida ainakin 15 sekunnin jakso tai jopa minuutin jakso, mikä tuntui hankalalta.

Minua kiinnostaa vain verrata omaa kuntoani aiempaan ajankohtaan, eikä niinkään millainen kuntoni on muuhun väestöön verrattuna. Tällöin laskeva leposyke kertoo, että kunto kehittyy.

Lisäksi löysin Ylen artikkelin Syke paljastaa, oletko ylirasittunut , jolloin verrataan maaten ja seisten mitattua sykettä. Jos ero on noin 7 lyöntiä sekunnissa, niin stressiä ei ole.

Koin siis tarvitsevani laitteen sykkeen mittaamiseen. Heikkona hetkenä päädyin tilaamaan rannekellon näköisen laitteen, jota kutsuttiin fitnessmittariksi tai aktiivisuusrannekkeeksi. Kyllä niissä mainosteksteissä oli kaikenlaista liikkumisen seurannasta ja unen laadun mittaamisesta, mutta ajattelin, että minun ei tarvitse niistä välittää.

Minulla on ollut aikoinaan saman kotimaisen valmistajan kuntoilumittari, johon liittyi sykevyö. Siinä vaiheessa kun kolmatta kertaa samana kuukautena kuntoilun aikana mittari alkoi huutaa kuin hinaaja siksi, ettei löytänyt sykettäni, päätin lopettaa tuotteen käytön kuntoillessa. Olisi typerä mittari ollut edes hiljaa, sillä ihan varmasti olin silloinkin elossa.

Käytin mittaria muutaman vuoden rannekellona, kunnes ranneke alkoi hajota. Erään kerran mittari oli huomaamattani tipahtanut pois, ja joku sen nappasi.

Reilu viikko sitten sain uuden aktiivisuusrannekkeen nopeasti verkkokaupasta, ja toki tuotteen ulkonäkö viehättää edelleen. Käyttöönotto sen sijaan koetteli hermoja.

Ehkä minulta oli jäänyt joku tili johonkin järjestelmään, joten ensimmäisellä kerralla mittarissa pyöri animaatio synkronoinnista, mutta asennus ei mennyt eteenpäin.  Parinkymmenen minuutin jälkeen minulta meni hermo, ja jätin mittarin kiinni usb-piuhalla läppäriini.

Eilen yritin uudestaan, ja tällä kertaa asennus meni loppuun saakka. Pääsin jopa tutkimaan sykettäni, joka vaihteli välillä 60-90.

Koen ärsyttävänä, että minun täytyi kertoa sykkeen mittausta varten nimeni, pituuteni (vähän yläkanttiin) ja painoni (laitoin haavepainoni). Jos yritin poistaa ruksin, jossa sallisin tietojani lähetettäväksi muualle, niin en päässyt asennuksessa eteenpäin.

En minä halua olla jossain ”yhteisössä”, jossa tivataan kaikenlaisia tietoja, ja minusta minulla pitäisi olla oikeus yksityisyyteeni. Olisivat edes kertoneet, että laite ei toimi ilman tietojen kertomista, niin ehkä olisin jättänyt tämän ostoksen väliin.

Lisäksi en voi olla miettimättä, että miksi on vain kuntoilumittareita. Miksei voi olla rentoilumittareita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.