Kummallista keskustelua

Olen hämmästyneenä seurannut Helsingin Sanomissa käytyä lihavuuskeskustelua, jossa samoja vanhoja ajatuksia toistetaan.

Tänä kesänä minun silmiini osui urheilulääkärin kolumni Kehopositiivisuus­ilmiössä on paljon samaa ehdottomuutta kuin aikanaan kielto­laissa. Tämä julkaistiin 26.7. ja eilen aamuna siihen oli tullut 242 kommenttia. Olen itse ajatellut kehopositiivisuuden terveiden elintapojen opetteluna ja itsensä hyväksynmisenä, joten kolumni tuntui oudolle.

Heti seuraavana päivänä julkaistiin kehopositiivisuusaktivistien Tytti Shemeikan, Jenny Lehtisen ja Saara Sarvaksen maltillinen mielipide Lihavan syyllistäminen johtaa vain itseinhoon, johon oli tullut 67 kommenttia.

Maanantaina eli 6.8.2018 julkaistiin ravitsemusasiantuntija Patrik Borg mielipide Painonhallinnasta on vallalla haitallisia illuusioita. Alaotsikkona oli ”Esimerkiksi itsekurin korostaminen tai tyytymättömyys omaan vartaloon eivät auta laihtumisessa.”. Tähän oli tullut 149 kommenttia.

Heti ensimmäisessä kommentissa vängättiin itsekurista, ja samaa jankutettiin keskustelupalstalla moneen kertaan. En tiedä itkeäkö vai nauraa, mutta minä luotan asiantuntijaan. Jos asiantuntija sanoo, että itsekuri ei auta laihtumisessa, niin miksi väittää vastaan.

Ensinnäkin hämmästelen sitä, että jos ihminen ei ole alan asiantuntija, niin miksi hän kehtaa väittää jotain. En voi olla miettimättä tähtitieteilijä Galileo Galilein aikaa 1600-luvun taitteessa, jolloin ihmiset ”tiesivät”, että painava kappale putoaa nopeammin. Galilei teki kokeita, ja totesi, että yhtä nopeasti pudotaan, kunhan ilmanvastus ei vaikuta.

Toiseksi hämmästelen, miten eri tavalla kommentoitiin artikkelia Kesä-tissuttelusta. Näissä keskusteluissa silmiini ei näy sanaa itsekuri, vaan pikemminkin ollaan vihaisia, että joku kehtaa valittaa juomistavoista.

Miksi itsekuri vaikuttaa pelkkään syömiseen? Miksei itsekuri sitten vaikuta alkoholismiin tai huumeidenkäyttöön? Onko minulla itsekuria kun en juo ylettömästi enkä käytä aineita? Tai vaikuttaako itsekuri vaikka pimeänpelkoon tai hämähäkkikammoon? Kuvittelevatko ihmiset tosissaan, että jos hämähäkkejä pelkäävälle ihmiselle sanotaan kertaalleen, että Suomessa ei ole vaarallisia hämähäkkejä, niin pelko poistuu.

Hämmästelen normaalipainoisten ihmisten innokkuutta kirjoittaa kommentteja keskustelupalstalle. Mikä ihme kiehtoo normaalipainoista ihmistä lihavuuskeskusteluissa niin paljon, että hän haluaa ilmaista omat kuvitelmansa ja mielipiteensä?

Ikävä ajatukseni on, että nämä normaalipainoiset kirjoittajat haluavat pitää itseään lihavia parempina ja siten ylentää itseään. Edelleenkin ihmettelen, että miksi muiden ongelmien suhteen ei pidetä itseä muita parempina tai kehuskella, miten on välttynyt ongelmalta. En muista nähneeni vaikka konkurssia käsitelleen jutun keskustelupalstasta, jossa kehuskeltaisiin, miten itse on saanut napakasti hoidettua omat asiat.

Edelleenkin väitän, että yksi iso ongelma lihavuudessa on se, että lihavat reagoivat stressiin syömällä rasvaista ja makeaa, mitä käyttäytymistä normaalipainoisilla en ole havainnut.

Hiljattain lueskelin Ulkopoliittisen instituutin julkaisua hybridivaikuttamisesta, jolloin siis käytetään monenlaisia menetelmiä kohdemaan kiusaamiseen. Myönnän että minulla on liikaa mielikuvitusta, mutta hetken aikaa ajattelin, että olisikohan trolleilla aikaa kirjoitella myös lihavuuskeskusteluihin. Niin ärhäköiltä ja asiattomilta osa viesteistä vaikuttaa olevan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.