Varovaisuus väsymyksen syynä?

Yllättäen Ylen sivuilta tupsahti eteeni jo maaliskuussa julkaistu juttu Miksi olemme niin väsyneitä. Jutun perusidea oli, että varomme sanojamme ja tekojamme sosiaalisen hyväksymisen toivossa niin tarkasti, että se väsyttää.

Jutussa tuotiin esiin sosiaalinen media, jossa ihmiset niin usein esittävät kaunistellun version itsestään. Myös erilaisissa kohtaamisissa on harkittava, mitä itsestään kannattaa kertoa ja miten tuo itseään esiin. Mitä isommaksi kuilu oman todellisen itsen ja luomansa kuvan väliin jää, sitä väsyttävämmäksi käy elämä.

Väsyneenä taas pahimmillaan vain makaa sohvalla ja katselee televisiota tai somettaa, joista mikään ei oikeasti virkistä. Lisäksi liikunnan vähäisyys ainakin minulla lisää ruokahalua, joista sekä liikunnan vähäisyys että lisääntynyt ruokahalu ovat huonoja asioita hoikistumista toivovana.

Tunnistan ajoittaisen väsymyksen omasta elämästäni, mutta silloin työkuorma on ollut todella suuri ja mahdollisesti muitakin harmeja on ollut elämässä. Tässä suhteessa juuri nyt tuntuu hyvälle, sillä koen levänneeni hyvin loman aikana, ja voimia on runsaasti alkavaan syksyyn.

Silti mietin tuota varovaisuuden ja väsymyksen yhteyttä sitä kautta, että tekemällä jotain vähän haastavampaa ja onnistumalla siinä niin virkistyy. Esimerkiksi en vieläkään pitä itseäni kokeneena autoilijana, joten jännitin hieman lähtöä maatalousnäyttelyyn sekä mökille, mutta retket sujuivat hyvin, ja koin virkistävästi onnistuneeni.

Tässä taitaa taas nousta kysymykseksi, että mikä on sopivan kokoinen haaste. Jos haaste on liian vaikea, niin ihminen turhautuu mutta jos haaste on liian helppo, niin ihminen ikävystyy. Psykologi Csíkszentmihályin mukaan sopivan kokoisen haasteen kanssa ihminen pääsee Flow-tilaan.

Sinänsä on mielenkiintoista pohtia, että ovatko sosiaaliset kuviot samalla tavalla haasteita kuin vaikka jonkin uuden asian tekeminen. Voin ajatella, että hyvin ujolle ihmiselle väkijoukon edessä puhuminen on haaste ja uusi asia, mutta joku toinen voi olla siihen tottunut.

Me olemme kaikki niin erilaisia, ja sopivan kokoisen haasteen virittäminen omalle itselle lähtee itsetuntemuksesta. Virkeänä ja mahdollisesti tarvittavat pohjatyöt hyvin tehneenä uusi asia todennäköisesti onnistuu, on se sitten retki mökille tai omana itsenään oleminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.