Suostutteleva Onnikka

Eilen Ilta-Sanomissa oli juttu oululaisesta Maaritista, joka laihtui 15 kiloa Onnikka-nimisellä laihdutussovelluksella viiden vuoden aikana. Onnikka on Oulun yliopiston kehittämä, ja samaisesta sovelluksesta löytyi myös Kalevan sivuilta juttu jo heinäkuun alkupuolelta.

Viikoittaiset viestit ja kehotukset lukea niitä kuulostavat aivan oikealle. Ja varmasti ryhmäohjaus ja sen antama vertaistuki auttaa. Syömiskäyttäytymistä täytyy saada muuttumaan, ja mielestäni suostuttelu, rohkaisu ja kannustaminen ovat aivan oikeita tapoja.

Tuntui hassulta lukea Kalevan jutusta, että jos ihmiselle vain annetaan laboratoriotulokset ja sairaanhoitaja komentaa laihtumaan, niin laihtumista ei tapahdu. Syöminen on todella harvalla ihmisellä vain järjen asia, sillä useimmilla tottumukset ja tunteet vaikuttavat syömiseen.

Tottumuksia voi muuttaa, mutta hidasta se on. Kuitenkin muotikin muuttuu hitaasti, ja samalla tavalla voivat omat tottumukset ja mieltymykset hitaasti muuttua.

Tutkimus oli aloitettu 2012 ja useimmat onnistuivat pudottamaan pysyvästi viitisen kiloa painoa. Olen itse saanut pois kymmenisen kiloa painoa viidessä vuodessa, ja toivoisin vielä hoikistuvani parisenkymmentä kiloa.

Mielenkiinnolla odotan, koska itse voisin kokeilla tuota sovellusta. Valtakunnalliseen käyttöön sovellus luvataan ensi kesäksi, ja toivottavasti silloin kuka tahansa voi sitä käydä katsomassa.

ps. On aivan liian kuumaa minulle. Sisällä on 28 astetta lämmintä, vaikka kuinka yritän tuulettaa öisin. En halua paahtaa itseäni rannalla eikä varjossa istuminen huonossa asennossa filtillä houkuta. Kaipaan perinteistä kesää, jolloin lämpötila saattoi käväistä 22 asteessa, ja jaksoin tehdä jotain myös sisällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.