Mökkimoodi

Palasin tänä aamuna siskoni mökiltä, jonne olin ajanut sunnuntaina. Tuntuu kuin olisin ollut pitemmälläkin lomalla, sillä niin paljon tapahtui. Keskustelin monien kanssa, kävin retkellä metsässä ja melomassa sekä näin kyykäärmeen vilahtavan saunan vieressä.

Luin myös Atwoodin kirjan Orjattaresi, joka ei ollutkaan niin pelottava kuin ajattelin vaan pikemminkin viipyilevä ja totalitarismia sisältäpäin kuvaava. Vain mustikat jäivät poimimatta, sillä ne olivat vielä pieniä ja raakoja. Vasta viikonloppuna tulee mustikoiden kipeästi tarvitsema sade. Aurinkoista järvimaisemaa eri vuorokauden aikoina ahmin mieleeni ja toivon sen kuvajaisen säilyvän sieluni sopukassa myös talven keskellä.

Säähän oli periaatteessa lomalaisen kannalta mitä mainioin, aurinko paistoi ja lämmintä piisasi. Vähän liiankin lämmintä oli minun makuuni, sillä päivisin oli jopa yli kolmekymmentä astetta. Toisaalta helpompi oli sitä hellettä sietää maalla, koska viileä järvi oli aivan vieressä ja kävinkin monta kertaa päivässä uimassa. Olen ymmärtänyt, että lahden pohjukassa on kylmiä lähteitä, ja siksi vesi pysyy viileänä.

Tuntuu omalla tavallaan hyvältä palata ”sivistyksen pariin”, sillä nyt kotona kaikki toimii. Saan sopivan lämmintä vettä vain hanaa kääntämällä käsien pesuun ja ruoan laittoon eikä yhden laitteen käyttämiseen tarvitse poistaa toisen töpseliä. Mökki oli melko alkeellinen eikä vesijohtoa eikä viemäriä ollut. Juomavettä vein mennessäni sekä ostin vielä kaupasta, ja pesemiseen käytin järvivettä.

Siskoni keksi nimityksen mökkimoodi, eli asioita ei tehdä niin tarkasti kuin tavallisessa elämässä. Esimerkiksi koska kasvisten huuhteleminen oli hankalaa, niin huomasin luistavani asiasta, vaikka kaupungissa aina huuhtelen kaiken. Tai koska astioiden tiskaaminen vaikeaa, niin kukaan ei valittanut, vaikka nimipäiväkakun otin oli aamulla toiminut juustohöylänä, eikä sitä oltu pesty välillä.  Eikä nimipäiväkakkukaan ollut aivan reseptin mukainen, vaan siitäkin tehtiin mökkiversio.

Ajatus toimimisesta asenteella, että ei sillä nyt ole niin suurta väliä, on minulle hupaisaa ja kutkuttavaa. Valikoiduissa tilanteissa voisin myös talvella pitää mielessäni mökkimoodin. Joka ikisessä paikassa ei tarvitse nysvätä viimeisen päälle, vaan voi ottaa rennomminkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.