Kuka puhuu totta?

Olipas mielenkiintoinen juttu Ylen sivuilla tänään Oulun tragediasta. Peruskorjattavassa talossa työskenteli 270 henkilöä, joista 22 sai astman muutamassa kuukaudessa. Kuitenkaan yhtään ammattitautihakemusta ei ole hyväksytty.

Paikallisella tasolla Oulussa kiinteistön omistavan Senaatti-kiinteistön mielestä talo on rakenteeltaan kunnossa, mutta työterveyslääkäri on eri mieltä. Valtakunnan tasolla rajuista sisäilmaongelmista ei puhuta, ja artikkelin mukaan ”Työterveyslaitos (TTL) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vartioivat tarkasti, ettei kukaan esitä omin päin arvioitaan terveysvaaroista”.

En voi olla ajattelematta, että ammattitautien maksamisessa tai kunnollisessa remontoimisessa on raha kyseessä. Jos hyväksyttäisiin, että hometoksiinien määrä korreloi ilmoitettujen oireiden kanssa, jouduttaisiin rakentaminen ja remontoiminen paljon huolellisemmin.

Ei kai vieläkään tupakkateollisuus myönnä, että tupakoimisella on mitään yhteyttä keuhkosyöpään, vaikka asia on selvitetty jo vuosia sitten. Asian myöntäminen vain tulisi kalliiksi tupakkateollisuudelle.

Enkä voi olla ajattelematta taas, että lihavuuteenkin liittyy merkittävää liiketoimintaa. Arvelisin, että virvoitusjuomien, makeisten, jäätelön, keksien ja pikaruoan valmistajat saavat merkittävän osan liikevoitostaan lihavilta. Samaan aikaan lihavuutta vastaan ollaan kamppailevinaan, mutta silti suomalaiset ovat edelleen lihavia ja varusmiesten kunto heikkenee.

Työterveyslaitos sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kuulostavat niin kunnollisilta ja osaavilta. On todella surullista, jos raha jyrää totuuden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.