Omista ruokavalinnoistani

Ylen sivuilla on ollut hiljattain kaksi ruokien valintaan liittyvää artikkelia. Ensinnäkin ennen juhannusta ilmestyi artikkeli ”Pelkkä terveellisyys ei enää riitä ruokavalinnoissa”. Artikkelissa kerrottiin suomalaisten olevan kiinnostuneita ruoista, joissa sokerin ja suolan määrää on vähennetty.

Olen itse vähentänyt suolan käyttöä verenpaineeni takia, mutta täysin en voi välttyä suolalta. Lisään itse suolaa enää vain popcorneihin, mutta silti on vaikeaa päästä suolasta täysin eroon. Kaupassa pitää olla tosi tarkkana, että kanafileet eivät ole valmiiksi suolattuja. Ruokaa valmistaessa niin monessa raaka-aineessa on suolaa, esimerkiksi juustoissa ja ruokakermoissa.

Yksi merkittävä suolan lähde ovat leikkeleet, mutta onneksi ne eivät yleensä maistu, vaikka juhannuksena kyllä söin savupalvikinkkua. Tuon Ylen artikkelin mukaan yritykset pyrkivät jopa suolattomuuteen, mutta siitä en ole kyllä kaupassa nähnyt esimerkkejä.

Myös leivät ovat yllättävän suolaisia, mitä ostaessa harvoin jaksan tutkia kaikkia mahdollisuuksia. Katson tarkemmin ehkä muutamaa pakettia, ja yleensä valitsen sen vähemmän suolaisen leivän.

Olen joskus leiponut suolatonta leipää, mutta hämmästyin, miten se homehtui parissa päivässä kun tavallinen suolainen leipä säilyy paljon pidempään. Arvelen siis, että suolan määrää voidaan leivässä pienentää, mutta kovin pieni määrä aiheuttaa jo ongelmia.

Artikkelissa tuotiin esiin myös sokerittomuus, mutta minua ei asia kiinnosta, sillä monet valintani ovat suoraa sokerittomia. Jääkaapissani on tällä hetkellä turkkilaista jugurttia, ja toisinaan pehmeää rahkaa. Todella harvoin syön maustettuja jugurtteja, joiden vähäsokerisuus saattaisi joitain kuluttajia kiinnostaa.

Paha tapani on syödä makeaa lohturuoaksi, eikä lohturuoaksi kelpaa sokeriton eikä rasvaton ruoka. Toisessa Ylen ruokavalintoja käsittelevässä artikkelissa kerrotaan, että identiteettisi koostuu myös ruoasta. Siinä todetaan hyvin, että ”Kuluttamisella voimme kertoa, millaisia olemme”. Tuli mieleeni ne ajat, jolloin ostin kaupasta isoja määriä makeaa ja rasvaista. Oli nolostuttavaa mennä kassan ohi sellaisen määrän kanssa.

Nykyään on helpompaa, sillä muutama suklaapatukka tai yksi jäätelörasia kyllä riittävästi naamioituu muiden ostosten sekaan. Itse asiassa ostoksissa näkyy se ainoa selkeä ruokavalintani: lähes aina ostan vihanneksia ja hedelmiä käydessäni ruokakaupassa. Mielikuvani on, että tänä keväänä olen kaksi kertaa ollut ruokaostoksilla ostamatta hedelmiä tai vihanneksia.

Monet meistä ovat vielä siinä ylellisessä tilanteessa, että voimme valita, mitä syömme. Toki vähän mietityttää, että onko joskus tulevaisuudessa vähemmän vaihtoehtoja valittavissa, jos sääongelmien takia tulee peräkkäisiä katovuosia. Lisäksi eri puolilla maailmaa voidaan niin monin eri tavoin ruokailla terveellisesti. Annetaan siis ihmisten rauhassa valita ruokavalionsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.