Stressipisteistä

Kirjahyllyä siivotessa tuli vastaan vuonna 1982 painettu kirja Cooper: Vapaaksi stressistä. Olin merkannut kirjan aukeaman, jossa oli luettelo erilaisista stressaavista tapahtumista ja niiden antamista pistemääristä, jolloin esimerkiksi puolison kuolema on 100 pistettä tai läheisen omaisen kuolema on 63 pistettä. Nyt tätä kirjoittaessani huomaan, että luettelo perustuu vuonna 1967 Holmesin ja Rahen julkaisemaan luetteloon.

Kiintoisaa on, että tämä luettelo löytyy myös Duodecimin Terveyskirjaston sivulta, joten ainakin tämä luettelo on vielä käyttökelpoinen. Jostain syystä Terveyskirjaston artikkeli loppuu oudosti ”Pisteytys voidaan jakaa neljään pääryhmään. .”, mutta ei kerrota, mitä nämä pääryhmät ovat.

Kirjassani kerrotaan, että stressipisteiden määrän ollessa alle 150, on stressin määrä vähäinen. Jos stressipisteitä on 150-300 on 50 % todennäköisyys sairastua  stressiperäiseen sairauteen kahden vuoden kuluessa. Jos stressipisteitä on yli 300, on todennäköisyys sairastua 80 %.

Mielenkiintoista että noinkin kauan sitten tutkittu asia nähtävästi vielä pitää paikkaansa, koska se on edelleenkin Terveyskirjaston sivulla.

Listassa on kaikkiaan 43 eri kohtaa. Mielenkiintoista ovat myös stressipisteitä aiheuttavat asiat, sillä laihduttamiseen voivat liittyä esimerkiksi kohdat:

29. Henkilökohtaisten tapojen muuttaminen (esim. pukeutumisen tai käyttäytymisen) 24 p
34. Virkistäytymistapojen muuttaminen 19 p
36. Harrastusten muuttuminen 18 p
38. Muutos nukkumistavoissa 17 p
40. Muutos ruokailutottumuksissa 15 p

(Hii, ensimmäiset html-koodini tällä sivustolla. Ensin ajattelin, että en jaksa väkertää, mutta tuntui niin nololta laittaa välilyöntejä ennen pistemääriä, koska taulukkoa ei saanut suoraan tehtyä.)

Jos kerralla rysäyttäisi elämänsä aivan erilaiseksi, tulisi yllämainituista muutoksista 93 stressipistettä. Sen määrän ihminen kyllä kestää, jos mitään muuta muutosta ei tapahtuisi elämässä, mitä on kyllä vaikea uskoa.

Stressipisteiden merkittävää kohoamista välttääkseen on siis parasta tehdä pieniä muutoksia pikku hiljaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.