Fillari kunnossa!

Viime viikolla alkoi jo pitkään palvellut polkupyöräni oireilla siten, että vaikka tasainen polkeminen onnistui, niin pienenkin tauon jälkeen polkeminen ei enää ottanut vastusta ja vauhti hiipui. Pakkohan pyörä oli viedä huoltoon.

Ongelman aiheutti kulunut vapaakytkin, ja samassa yhteydessä tuli esiin, että kannattaisi vaihdattaa koko takarengas mukana myös ulko- ja sisärengas. Myönnän että en ole huollattanut pyörääni kunnolla vuosiin, joten en yhtään hämmästynyt, että korjattavaa löytyi.

Mainitsin viedessäni pyörää huoltoon, että matkamittarin teline ja piuha ovat olleet pyörässä jo parikymmentä vuotta, mutta jotain meni aikoinaan pieleen eikä matkamittari koskaan toiminut oikein. Kyseinen matkamittari oli kadonnut ajat sitten, joten nyt voisin hankkiutua eroon muusta. Näppärästi myyjä saikin minut ostamaan uuden matkamittarin, kun ”asennus tulee samaan hintaan”.

Muutaman päivä sitten kaikki oli valmista, ja mukana on jopa se uusi matkamittari. Tuntui hyvälle, kun kaikki toimi kuten piti ja uuden matkamittarin ansiosta pystyin seuraamaan matkanopeuttani, joka vaihteli välillä 9-22 km/h. Ensimmäinen matka kotiin oli 4,55 km ja matka kesti 16 minuuttia 58 sekuntia.

Joku voi ihmetellä, miksi ajan 22 vuotta vanhalla pyörällä. Pyörään liittyy myös hyviä muistoja, ja aikoinaan pyöräilimme pitkiä matkoja. Esimerkiksi pyöräilimme Helsingistä Nuorgamiin parissa viikossa, mutta olin silloin hieman kevyempi, sillä painoin reilut seitsemänkymmentä kiloa.

Luulen myös, että varkaat eivät ole kiinnostuneet vanhasta pyörästä, joten uuden ostaminen ei houkuta. Lisäksi ajamalla vanhalla pyörällä pikkaisen rauhoittelen vihreää omatuntoani.

En uskalla haaveilla mitään matkatavoitetta tälle kesälle. Kaksi vuotta sitten 2016 kävin kyllä pyöräilemässä, vaikka olkapääni olivat jo kipeät. Jatkoin pyöräilyä ehkä turhankin sinnikkäästi, ja  lopputuloksena kävin fysioterapeutin luona myöhemmin syksyllä. Oikea olkapää kuntoutui kiitettävästi, mutta vasemmassa olkapäässä on vieläkin jotain pientä kremppaa ajoittain.

Viime keväänä pyöräily selvästi auttoi polvikipuihin. Onneksi polviongelmat ovat miltei poistuneet, joten tänä alkavana kesänä voin pyöräillä ihan vain omaksi ilokseni.  Säiden puolesta nyt kelpaa kyllä pyöräillä!

Lisäksi hupaisana pikku vinkkinä sääkeskusteluihin, niin Ilmatieteen laitoksella on sivu Havaintojen lataus. Sivulla voi valita vaikka vuorokauden ylimmät ja alimmat lämpötilat, lähimmän havaintoaseman ja ladata havainnot. Havainnoista näkee, että kyllä se heinäkuu 2010 oli kuuma, ja toisaalta vuoden 1987 tammikuussa oli lähes parisen viikkoa alle -30 °C.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.