Miten tehdä oikeita asioita?

Huomaan lukevani monia kirjoja, joissa on hyviä ja hyödyllisiä ajatuksia ja ohjeita. Jään kuitenkin miettimään, että mikä olisi nimenomaan minulle hyödyllisintä.

Pidän Pareton periaatteesta, jonka mukaan 20 % asiakkaista tekee 80 % tuloksesta. Myönnän hoitavani asuntoni siivouksen tällä periaatteella, eli hoidan sen tärkeimmän viidesosan, ja vaikutelmaksi tulee hyvin siisti asunto. En esimerkiksi imuroi mattojen alta kuin muutaman kerran vuodessa, sillä maton alta löytyy lähinnä vain muutama joulukuusen ripottama neulanen.

Asiakkaiden suhteen on helppo nähdä, ketkä tuovat rahaa kassaan ja ketkä vain kuraa lattialle. Siivotessa on helppo nähdä, mistä kohdasta lähtee eniten pölyä tai mikä kohta puhdistuu eniten. Mutta miten tietäisi, mikä voimakkaimmin ja pitkävaikutteisesti auttaisi painonpudotuksessa?

Onhan niitä kitudieettejä, ja kyllähän silloin paino putoaa jopa merkittävästi. Syöminen kiristetään nälkärajalle ja mahdollisesti vielä rehkitään kipurajalle, mutta niin monella ja myös minulla kitudieetin vaikutus jää lyhytaikaiseksi. Kuitenkin nimenomaan haen pitkään vaikuttavia asioita.

Saattaa olla, että ehkä ei kannata yrittää laihtua stressitilanteessa, eikä painoni ole juuri muuttunut viime keväästä. Tiesin reilu vuosi sitten, että nyt tulee rankkaa, ja vielä rankemmaksi kevät muuttui polviongelman takia. Viimeistään siinä minun olisi pitänyt uskoa, että nyt on heikompi hetki laihduttaa, kun elohiiri alkoi vipeltää vasemman silmän alla. Aikoinaan minulle tuli ihottuma oikeaan kyynärtaipeeseen stressin merkkinä, mutta nyt elohiiri on hoitanut saman ilmoituksen.

Nyt sinänsä pitäisi asioiden olla hyvin, sillä huomaan monesta asiasta piristyneeni. Keksin arkea helpottavia asioita, oivallan yhteyksiä ja saan töitä hoidettua. Silti mitään merkittävää ei ole tapahtunut painossani.

Niin monet dieetit sisältävät jopa gramman tarkkuudella ohjeita, mitä pitäisi syödä. Silti valtaosan päivittäin syömämme ruoan suhteen ei ole niin tarkkaa, paljonko sitä syö. Eihän ne salaatit, parsakaalit ja porkkanat juuri energiaa tuo elimistöön. Voisi sanoa, että monen dieetin suhteen keskitytään siihen, että tehdään asioita oikein. Ainakaan minulle elämän tarkoitus ei ole raejuuston punnitseminen, mutta onhan toki niin monta tapaa elää.

Tänään minulla ei ole vastausta kysymykseen, miten tehdä oikeita asioita. Vain sen tiedän, että pitäisi hillitä halua tehdä monta muutosta yhtä aikaa, sillä silloin ei tiedä, mikä omalla kohdalla oikeasti vaikutti.

Ehkä tarvittavat muutokset ovat kuin vanhan puutarhakirjan kuva kasvin kasvutekijöistä eräänlaiseksi vesitynnyriksi kuvattuna. Kasvin kasvamiseen vaikuttaa esimerkiksi valo, lämpö, vesi ja kalkki, jotka kuvattiin vesitynnyrin kimpinä eli yksittäisinä lautoina. Lyhyin kimpi päästää veden vuotamaan pois, ja samalla tavalla matalin kasvutekijä määrittää, miten hyvin kasvi kasvaa.

En osaa nyt sanoa, mitä kimmet ovat laihduttaessa. Enkä tiedä, mikä eniten estää tällä hetkellä laihtumista. Ehkä täytyy tyytyä Muumikirjojen Tuu-Tikin viisaukseen: ”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.