Tarvesyöminen ja se muu

Sanalla ”tarvesyöminen” tarkoitetaan sitä, että elimistö tarvitsee energiaa ja ravinteita. Löysin sanan kirjasta Åhman-Gustafsberg: Tilannetaju – päätä paremmin, sillä sopivasti ravittuna pystyy tekemään hyviä päätöksiä. Lisäksi kirjasta löytyy monta muutakin kiintoisaa asiaa.

Arvelen, että alle 1400 kcal (5 MJ) on vaikea saada tarvittavia ravintoaineita, mutta toisaalta laskennallisesti tuolla energiamäärällä kyllä laihtuisin alle 50-kiloiseksi. Toisaalta laihtuisin tässä vaiheessa 50 g päivässä, jos saisin päivittäisen energiamäärän tiputettua noin 2 000 kcal:iin (8,4 MJ).

Tavallisesti saan varmasti riittävästi energiaa sekä tarpeelliset ravintoaineet. Enimmäkseen herkuttelen kohtuullisesti, mutta viime lauantaina ryöpsähti.

Taustaksi se pikkuasia, että perjantaina lähimarketissa 400 g sika-nauta-jauhelihaa maksoi 1,20 €. Taloudellinen tilanteeni on ihan hyvä, mutta tämä tarjous nyt vain osui. Paha puoli oli, että jauheliha oli käytettävä viimeistään sunnuntaina.

Toisekseen olin ottanut viimeisen hirvenpaistipalan sulamaan jo torstaina, ja jääkaapissa oli komea ja kohmeinen pala lihaa. Innostuin lauantaiaamuna kokkaamaan täytettyjä paprikoita ja stroganoffia. Ruokien hautuessa uunissa vielä tein viikkosiivouksen.

Molemmat ruoat onnistuivat aivan mainiosti. Pieni ongelma oli, että en ollut varannut riittävästi aikaa ruoan jäähtymiseen. Vaikka laitoin kuuman ruoan jäähtymään lautasille ja valmiit annokset annosrasioissaan kylmään veteen, niin silti hieman kirpaisi pistää aavistuksen lämpimät rasiat jääkaappiin, jotta ehtisin tanssikurssille. Toki kerkesin syödä maistiaiset ruoista.

Taaskin tanssiminen oli todella miellyttävää djempen tahdissa. Lisäksi tällä kertaa kurssi oli vähän rauhallisempi, joten jaksoin paremmin.

Olin siis ollut aktiivinen pitkän päivän, ja kotiin päästyäni olin oikeasti nälkäinen. Se tavanomainen ruoka-annos ei ollutkaan riittävä. Jos olisin toiminut fiksusti, niin olisin vain syönyt isomman annoksen. Sen sijaan kävin ostamassa jäätelöä, joka valitettavasti oli sellainen tuhti jäätelöpurkki.

Surullista oli, että ei se jäätelö edes niin hyvälle maistunut, sillä en edes pidä tummasta suklaasta. Ja vielä surullisempaa oli, että laskeskelin purkista saaneeni lähes 1000 kcal (4MJ) energiaa. Kaikkein surullisinta oli, että oloni oli tympeä vielä maanantaiaamuna.

Selvästikään en huolehtinut tarvesyömisestä, sillä energian lisäksi olisin tarvinnut proteiinia ja muita ravinteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.