Lume ja Hawthorne-efekti

Välillä mietityttää, että mikä oikeasti auttaa laihtumaan ja minkä vain luulee auttavan laihtumisessa. Jos kunnolla tietäisi, mikä oikeasti auttaa laihtumaan ja pysymään hoikkana, niin ei tuhlaisi aikaa eikä energiaa tarpeettomaan.

Lume voi tarkoittaa  harhaa tai lumelääkettä, ja yllättävän toimivia lumelääkkeet voivat olla. Jos ihminen uskoo, että joku asia auttaa, niin se voi todella auttaa.

Hawthorne -ilmiö tuli esiin 1920-luvulla  tutkittaessa valaistuksen vaikutusta työntekijöiden tuottavuuteen. Tuottavuus kasvoi kun valaistusta suurennettiin, mutta tuottavuus myös kasvoi, vaikka valaistusta pienennettiin.

Vähän samaa on Heisenbergin epätarkkuusperiaatteessa, jonka mukaan mittausväline vaikuttaa mitattavaan kohteeseen.

Käytännön elämässä yksi ongelma on, että on todella vaikeaa tehdä vain yhtä muutosta kerrallaan. Vaikka kuinka yritän tolkuttaa itselleni, että tee vain yksi muutos, niin monasti tekee yhden muutoksen elämässään nyt, ja kahden viikon päästä jotain muuta. Kun yrittää miettiä, että mikä oikeasti vaikuttaa, niin tällaisessa tilanteessa on vaikea tietää.

Lisäksi ei riitä, että saa painon alaspäin, vaan lisäksi paino pitää saada pidettyä alemmassa lukemassa kuten että hyvin voideltu suksi pitää taaksepäin ja luistaa eteenpäin.

Mietin, että onko mahdollista löytää niitä asioita, jotka saisivat juuri minut laihtumaan. Käytettävyyden standardissa ISO 9241-11 kerrotaan, että tuotteen vaikuttavuus, tehokkuus ja käyttäjän tyytyväisyys ovat tärkeitä. Jotain samanlaista olisi hyvässä laihdutusmenetelmässä.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.