Taas samaa mieltä

Ravitsemusterapeutti Ulla Kärkkäisen väitöstutkimuksesta oli juttu hiljattain Helsingin Sanomissa. Oli riemukasta lukea tutkimuksen tulos, siis se minkä itsekin olin havainnut: parhaiten pysyy oikeassa painossaan, jos

  1. syö säännöllisesti
  2. ei laihduta

Kärkkäisen mukaan laihduttaminen lisää riskiä lihoa, ja normaalipainoiselle laihduttaminen on vielä isompi riski kuin lihavalle.

Kärkkäinen oli tutkinut asiaa kyselytutkimuksella, joka tehtiin lähes viidelle tuhannelle suomalaiselle ensin 24-vuotiana ja uudelleen 34-vuotiaina.

”Tässä ajassa vain vajaat 8 prosenttia naisista ja vajaat 4 prosenttia miehistä laihtui. Suurin osan heistä lihoi: miehet keskimäärin kilon vuodessa, naiset vajaan kilon.”

Artikkelissa käytettiin sanaa nälkävelka, mutta sanaa ei selitetty. Olen nähnyt sanaa käytettävän siitä, että ihminen vain yrittää laihduttaa ja siksi tulee nälkäiseksi, mutta tässä artikkelissa sana ”nälkävelka” sai myös aliravitsemukseen viittaavan sävyn.

Aivan varmasti meidän lihavien joukossa on niitä, joiden ruokailusta puuttuvat kasvikset, hedelmät ja marjat, ja silloin äkkiä elimistö on puutostilassa.

Olen aivan samaa mieltä Kärkkäisen kanssa myös siitä, että laihduttaminen viestii keholle nälänhädästä. Enkä ihmettele yhtään, jos vuosimiljoonien aikana nälänhätien kehittämä elimistö hidastaa varmuuden vuoksi aineenvaihduntaa sekä nostaa ruokahalua lisäävien hormonien tuotantoa.

Sekin on tuttua, että mitä tiukempaa dieettiä yrittää, sitä varmemmin repsahtaa, ja epäonnistuminen dieetissä aiheuttaa epäonnistumisen tunteen. Oma kokemukseni on, että lisäksi koskaan en koe olevani ”oikean” kokoinen.

Hiljattain näin Helsingin Sanomien jutun kouluruokailusta, jonka mukaan osa teineistä ei syö ollenkaan kouluruokaa ja jotkut teinit ottavat onnettoman pienen annoksen. Vaikea uskoa, että he sen varassa pärjäisivät loppupäivän, ja veikkaan, että osa syö sitten karkkeja ja sipsejä aterian korvikkeeksi. Ei hyvä.

PS. Olin lauantaina 2,5 tunnin vatsatanssikurssilla, jossa tanssimme rummun säestyksellä. Oli todella kivaa, mutta ihan ei kunto riittänyt, joten huomasin, että minun pitää saada kunto nousemaan. Kotiin päästyäni tein muutamat ylimääräiset taiji-sarjat ja kävin saunomassa, ja sunnuntaina olin aivan kunnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.