Lihavakin on ihminen

Viidesosa suomalaisista on lihavia, eli painoindeksi on vähintään 30. Lisäksi THL:n mukaan miehistä on vähintäänkin ylipainoisia 66 % ja naisista 46 %. Meitä lihavia tai vähintäänkin ylipainoisia siis riittää, mutta silti yhteiskunnastamme löytyy vähintään ikävää ja jopa halveksivaa suhtautumista lihaviin.

Karmeimmillaan väitetään, että lihavat ovat tyhmiä. Kuitenkin monen lihavan paino on voinut vaihdella elämän aikana paljonkin. Kuvitellaanko siis, että lihoessaan ihminen tyhmenee ja painon tippuessa äly taas kasvaa?

Menestyviin kuuluu myös lihavia. Olen elämässäni tavannut lihavia lääkäreitä, lihavan asianajajan ja tiedän paljon lihavia diplomi-insinöörejä. Lihavia toimii ammateissa, joihin kouluttautuminen vie aikaa ja vaatii vähintäänkin jonkinlaista sitkeyttä.

Joskus törmään asenteisiin, että lihava ikään kuin tahallaan on lihonut ja hankkii diabeteksen vain muita veronmaksajia kiusatakseen. Väitän kuitenkin, että jokainen lihominen on yksilöä kohdannut onnettomuus. Kukaan ei ole tahallaan lihonut, vaan on yrittänyt monin eri tavoin laihduttaa, joka monasti on laukaissut ahmimisen.

Lihavuus on henkilökohtainen tragedia, joka voi osua kohdalle lukuisista eri syistä ja tila johon voi joutua niin monin eri tavoin. Osa meistä lihavista ahmii sipsejä, osa meistä ei välitä niistä vähääkään.

Olen elämässäni ollut liian monta kertaa terveydenhoitajan puhuttelussa, missä minulle on painotettu kasvisten terveellisyyttä. Minua on ärsyttänyt se, että ei ole vaivauduttu kysymään, paljonko jo syön kasviksia. Väitän että suurimman osan elämääni olen syönyt enemmän kasviksia kuin keskimääräiset suomalaiset.

Minua harmittaa, että ollaan niin tietävinään, mistä lihavuus johtuu. Että aina olisi kiinni siitä, että ei syödä vihanneksia tai että ei harrasteta liikuntaa. Tuntuu vain niin ikävältä, että ei haluta kysellä ja kuunnella, mitä toiselle on tapahtunut. Jämähtämällä omien ennakkoluulojen taakse vältetään kohtaamasta todellisuutta.

En ymmärrä miksi ylipäänsä halveksia jotain ja ylenkatsoa muita. Me olemme erilaisia, ja monasti on tilaisuus oppia vähintäänkin uusi näkökulma asioihin aidosti kuuntelemalla toista.

3 vastausta artikkeliin “Lihavakin on ihminen”

    1. Kiitoksia! Tarkoitus on saada some-nappulat näkyviin, mutta se on siinä pitkässä listassa tekemättömiä asioita :-).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.