Lihavuuden syitä

Tällaisen kuvion olen miettinyt nyt lomalla ollessani ja omalta kohdaltani. Toki taas täytyy todeta, että ajatus on saattaa muotoutua hieman ajan myötä.

Lapsuuteni ei ollut täydellinen, mutta harvallapa sellainen on. Omalla kohdallani ongelmaksi tuli, että itsetuntoni jäi heikoksi, tunteiden säätelyssäni on puutteita ja ahmin stressitilanteessa.

Valitettavasti aikoinaan uskoin mediaa, että en kelpaa alle 60-kiloisena ja painoindeksin ollessa alle 25, vaan että minun täytyy laihduttaa vielä pienemmäksi. Muutama viikko kituutettuani dieetillä laukaisi stressiahmimisen, joka sai minut lihomaan, ja valitettavasti palaamaan jossain vaiheessa takaisin kitudieettiin.

Tunteiden säätelyn puutteet tai ehkä parempi sana olisi ”heikkoudet”, saa jollekin muulle helpot tilanteet tuntumaan minusta stressaavilta, ja taas palaan stressiahmimiseen.

Mielestäni kitudieetti, stressiahmiminen ja lihominen muodostavat syöksykierteen, joka saa ihmisen vain lihomaan. Ymmärrän kyllä, että dieeteistä on vaikea pysyä erossa, sillä niitä tyrkytetään joka paikassa.

Kannattaa huomata, että lihavuus on eri asia kuin syömishäiriö, eikä siihen usein liity syömishäiriötä. Löysin Syömishäiriöliiton sivustolta tekstin

”Ylipaino voi syntyä monen tekijän seurauksena. Tavallista on, että henkilö ei kiinnitä suurempaa huomiota syömänsä ruoan laatuun sekä määrään ja ylipaino pääsee kertymään huomaamatta vuosien saatossa.

Ylipaino voi syntyä myös jatkuvan, pidättäytymiseen perustuvan laihduttelun seurauksena. Tällöin kuurin loputtua palataan entisiin tapoihin ja paino palautuu usein aikaisempaa korkeammalle. Syynä ei yleensä ole epäonnistuminen laihdutuksessa, vaan laihdutusmenetelmän haitallisuus.

Ylipainon taustalla voi olla myös taipumus tunnesyömiseen, jolloin henkilö pyrkii helpottamaan psyykkistä pahaa oloaan syömällä. Tällöin syömiseen saattaa liittyä pakonomaisia piirteitä tai ”hälläväliä” –oloa.

Ylipaino voi olla seurausta myös runsaasta tapasyönnistä. Tällöin ruoka on henkilön elämässä keskeisessä roolissa, esimerkiksi harrastuksena, juhlistamassa jokaista mukavaa oloa, tilannetta, mökkireissua ja ulkomaanmatkaa.”

Olen aika paljolti samaa mieltä tämän tekstin kanssa, mutta hieman karsastan ensimmäistä kappaletta. Löysin jo 2017 Ylen sivuilta jutun, jonka mukaan 84 % naisista on tyytymättömiä painoonsa. Kun naisista ylipainoisia ja lihavia on kuitenkin vähemmän kuin tuo 84 %, niin osa naisista ainakin terveyden näkökulmasta katsottuna laihduttaa turhaan.

Olin aloittanut tämän postauksen jo 15.3.2018, ja silloin mukana luonnoksessani oli vasta lainaus Syömishäiriöliiton sivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.