Suolistomikrobit

Entistä useammin on juttuja suolistobakteereista. Hiljattain Ylen sivuilla oli juttu Aiheuttavatko suolistomikrobit syömishäiriöitä? , jossa erilaisten syömishäiriöiden lisäksi pohditaan suolistomikrobien vaikutusta ahdistukseen ja masennukseen.

Jutussa mietittiin vaikuttaako ruokailu mikrobeihin vai mikrobit ruokailuun. Varmasti omalta osaltaan mikrobit vaikuttavat ruokailuun, ja suoliston jollain mielenkiintoisella tavalla esittämiin toiveisiin tai jopa vaatimuksiin.

Kyllähän meihin ihmisiin niin moni asia vaikuttaa. Tuskin esimerkiksi masennuksessa ruokavalio ainoa ongelma on, mutta monipuolinen syöminen ja D-vitamiinin saanti saattavat lievittää oireita.

Olen aikoinaan nähnyt jutun Helsingin Sanomissa, jossa laiha hiiri sai lihavan hiiren suolistobakteereita, ja alkoi lihoa. Lisäksi oli hiiriä, jotka pysyivät laihoina rasvaisesta ruoasta huolimatta, mutta saatuaan lihavan bakteereita alkoivat lihoa. Välttämättä bakteereja ei tarvitse siirtää, vaan ruokavalion muutos kasvispitoisempaan ja vähemmän eläinproteiinia sisältävään muuttaa hissukseen suoliston flooraa.

Jos yksi lihavuuden merkittävä syy on suolistomikrobit, niin pysyvää laihtumista varten mikrobien pitää muuttua laihuutta suosiviksi. Ongelma tullee siitä, että yhtä aikaa muutetaan ruokavaliota ja vähennetään merkittävästi ruokamäärää. Tämän elimistö tulkitsee kitudieettinä, jota toki voi innoissaan jaksaa jopa muutaman viikon, mutta valitettavasti sen jälkeen moni ahmii hallitsemattomasti.

Suolistomikrobien kannalta muutosta ei tarvitse tehdä rajusti, vaan voi pikku hiljaa maistella terveellisempiä ruokia. Eikä heti tarvitse jättää kaikkea makeaa, kunhan vaan saa syötyä entistä enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Kun pyrkii syömään sen puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja päivässä, niin eipä sen päälle yleensä enää jaksa ylimääräistä. Näin hyvä tapa ikään kuin huuhtelee huonon tavan pois, mikä helpottaa muutosta. Jos myöhemmin kokee, että ei laihdu, koska ruokamäärä on liian iso, voi sitten vähentää syömistä. Myönnän että muutos on hidas, mutta todennäköisemmin pysyvä.

On kiinnostavaa nähdä, minkälaisiin menetelmiin ja tuloksiin päädytään suolistomikrobeja tutkimalla. Voin uskoa, että suolistomikrobeilla on merkitystä, mutta mietin, kauanko kestää saada merkittäviä tuloksia.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.