Tunteiden vaikutuksen kuvaaminen

Viime toukokuussa kuvasin tunteiden vaikutuksen toimintaan seuraavasti: 

Tilanteesta edettiin toimintaan hyvin suoraviivaisesti. Toki tulkinta oli välissä, mutta muuten osat olivat kuin elefantit jonossa.

Innostuin hiljattain Arto Pietikäisen kirjasta Joustava mieli (2010), ja siinä tunteiden vaikutus toimintaan kuvattiin seuraavasti (s.195). Tietoisuus on siis kaiken keskiössä, ja se vaikuttaa kehoon, ajatuksiin, tunteisiin ja toimintaan.

Samanaikaisesti luen Lauri Nummenmaan kirjaa Tunteiden psykologia (2010), ja siinä tunteiden vaikutus toimintaan näkyy seuraavasti (s. 213):

 

Tietoisuus siis yhdistää havaitun tilanteen, ajattelun ja tunteet, ja muuttaa ne toiminnaksi.

Aloin itse ajatella, että kannattaisiko ajatella seuraavalla tavalla:

Tässä tilanteesta edetään tunteen kautta nopeasti toimintaan. Paljon pitemmän radan kautta tulee tietoisuus ja vielä hitaammin ajattelu. Tämä vastaa tilannetta, kun käsi ojentuu ajatusta nopeammin karkkihyllyllä ”saaliiseen” tai kiinalaisbuffetissa niihin rasvaa tihkuviin palleroihin.

Opiskelin vuosituhannen vaihteessa sivuainetta Kognitiivinen teknologia, ja ajatuksena oli, että kun ymmärretään ihmisen käyttäytymistä, voidaan rakentaa siihen sopivaa teknologiaa.  Yksi mielenkiintoinen kurssi oli Risto Ilmoniemen pitämä Ihmisaivojen rakenne ja toiminta. Muistan edelleen kun hän sanoi, että kaikki tavat kuvata ihmisaivojen toimintaa pitävät paikkaansa, sillä aivot toimivat niin monella tapaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.