Diabeteksesta parantuminen?

Sunnuntaina katselin ohjelmaa Terveeksi syömällä, jossa ryhmä naisia noudatti kahta erilaista dieettiä. Toisella dieetillä syötiin pussiruokia 800 kcal päivässä ja toisella saatiin aika monipuolisen näköisesti 1600 kcal päivässä.

Alussa naisia oli kuusi, joista yksi jätti dieetin kesken. Näistä viidestä naisesta kaksi onnistui parantumaan diabeteksesta kokonaan, ja muillakin kolmella sokeriarvot tippuivat parempaan suuntaan. Naiset laihtuivat yhteensä 45 kiloa 60 päivän dieetin aikana, eli keskimäärin yhdeksän kiloa.

Pussidieetti näytti kauhealta, sillä naiset joivat pirtelönä tai söivät keittona muutamaa eri makua. Yksi osallistujista kehtasi sanoa suoraan, että kärsi ummetuksesta, mikä ei ole mikään ihme, sillä mitään kuitupitoista ei ollut. Lisäksi dieetistä puuttui kaikki pureskeltava.

Minua myös häiritsi, että Cathy toki laihtui, mutta kertoi huijanneensa. Juuri se huijaaminen taitaa olla asia, mikä saa ahmimishäiriön laukeamaan. Ensin kituutellaan vähän aikaa, ja välillä vähän huijaillaan, eikä paino näytä kasvavan. Kun on kiduttu aikansa, niin syöminen riistäytyy, ja sen jälkeen paino alkaa kunnolla nousta.

Lisäksi pussidieetissä ei opi mitään. Ei opi valmistamaan itselleen sopivia aterioita, ei etsimään mieluisia ja terveellisiä ruoka-aineita eikä tutkimaan oman kylläisyytensä reunoja.

Tuo 1600 kcal kuulostaa paljon järkevämmältä. Siinä sai syödä terveellisen näköisesti, ja silti osallistujat laihtuivat. Ohjelmassa kerrottiin, että 1600 kcal päivittäisestä energiasta tulisi

  • 40 % hiilihydraateista
  • 30 % proteiineista
  • 30 % rasvasta

Jäin miettimään tuota jakoa. Minulla oli mielikuva, että rasva, proteiinit ja hiilihydraatit tuottavat erilaisen määrän energiaa. Löysinkin Finelin sivuilta energiakertoimet, jotka ovat hiilihydraateille ja proteiineille 4 kcal/g ja rasvalle 9 kcal/g. Finelissa on muuten todella laajat ravintoainetaulukot, ja varmasti oikein, sillä ne ovat THL:n kasaamat.

Tällöin tuon dieetin mukaan päivässä pitäisi saada

  • 160 g hiilihydraatteja
  • 120 g proteiineja
  • 53 g rasvaa

Käytin ikivanhaa (1973) Turpeisen-Roineen ruoka-ainetaulukkoa apuna, ja katsoin suurin piirtein, miten proteiinin saisi kasaan. Tajusin, että hedelmissä, marjoissa ja juureksissa ei oikein ole proteiinia, ja vihanneksista lähinnä papu ja herne ovat hyviä proteiinilähteitä.

Olin ajatellut, että kyllähän maidosta saa proteiinia, mutta 2 dl lasillisesta tulee vain 6 g valkuaista. Pähkinöissä olisi proteiinia, mutta vähänkin isomman annoksen mukana tulee runsaasti rasvaa. Toki yhdestä kananmunasta saa 8 g proteiineja, mutta en minä halua yhtä kananmunaa enempää syödä päivässä. Huomasin että 100 g lohipihvistä saa proteiinia 22 g ja samankokoisesta kanapihvistä 20 g.

Tuon 120 g proteiinimäärän saamiseksi pitäisi syödä jatkuvasti runsaasti lihaa tai sitten runsaasti palkokasveja. Ei oikein innosta. Lisäksi siinä vanhassa taulukossa oli, että kevyttä työtä tekevälle naiselle riittää 50 g valkuaista päivässä.

Kun sitten vielä googlasin ”40 30 30 dieetti”, niin yllättäen tulikin esiin Zone-dieetti. Mielestäni televisio-ohjelmassa ei kyllä tätä mainittu.

Ohjelmassa laihduttiin, ja varmasti näitä noudattamalla laihtuu, mutta minua mietityttää, että laihtuivatko he pysyvästi.

  • Muita kuulumisia sen verran, että tänä vuonna kävi kahdeksan sukulaista loppiaiskahvilla. Oli taas miellyttävää keskustella, ja taas opin ensi vuotta varten mitä tarjota. 
  • Pikku yllätys oli, että kun eilen lopultakin sain ostettua uudet farkut, niin koko 42 riitti. Näissä ulkomaisissa farkuissa taitaa olla aika reilu mitoitus, mutta vuosi sitten koko 44 oli sopiva. Nyt pitäisi käyttää vyötä koon 44 kanssa, ja se on rasittavaa. 
  • Tänä aamuna kävin taas vaa’alla, ja painoa on tullut kilo lisää sitten joulukuun punnituksen. Vaaka näytti 80,9 kg. ja koska lasken päälle vielä vaatteet, niin vertailukelpoinen paino on 81,5 kg. Pikkaisen harmittaa.

Toisaalta huomasin, että tämän kuudennen punnitusvuoden alkaessa olen lihonut lähes joka vuodenvaihde keskimäärin 800 g, mutta silti olen pikkuhiljaa kokonaisuudessaan laihtunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.