Peruna vai muu lisäke

Tiedän hoikkia ihmisiä, jotka syövät perunaa.  Tunnen myös lihavia, jotka eivät syö perunaa, joten ainakaan minun arkikokemusten mukaan peruna ei ole syypää lihavuuteen.

Minä syön aika vähän perunaa, mutta kyse taitaa olla laiskuudesta. Toki joulua ennen tein perunamuusia, jota söimme Liisan tuoman peurapadan kanssa. Lisäksi keittelin pussillisen perunoita, jotka maistuivat esimerkiksi kylmäsavulohen kanssa, mutta en usko ostavani lähiaikoina perunoita.

Lisäkkeeksi helpointahan on laittaa kuskusia, koska tarvitsee vain kaataa kiehuvaa vettä astiassa olevaan kuskusiin, ja ruokaa valmistaessa kuskus hautuu itsekseen. Kvinoakin valmistaa helposti, kunhan huuhtoo kuumalla vedellä ennen keittämistä. Äsken pistin esikypsytettyä ohraa hautumaan lämpölaatikkoon, ja vaikka se tarvitseekin yli puoli tuntia aikaa, niin ei sitä tarvitse kuitenkaan vahtia.

Olen ajatellut, että ohra on mautonta, mutta tämä esikypsytetty ohra on kyllä hyvää. Olen tainnut syödä sitä ohraversiota, josta jyvä on rikottu. Vaikka se valmistuu lisäkkeeksi parikymmenessä minuutissa, niin se kymmenen voitettua minuuttia vie mielestäni liikaa makua pois.

Perunakattilan oppii kyllä saamaan kiehumaan kiltisti poristen, mutta näille yllämainituille kuskusille, kvinoalle tai ohralle ei tarvitse tehdä mitään esivalmisteluja. Ei tarvitse kuoria, vaikka eihän se kauaa vie.

Ehkä tärkein syy, miksi peruna ei minulle niin maita on, että ne ikävästi monesti unohtuvat jääkaapin alalokeroon, ja siellä kasvattavat sitten idut. Yllätyin kun luin viime keväänä Ylen jutun Jääkaappilämpötila idättää perunan, jossa kerrottiin itäneiden perunoiden kehittävän glykoalkaloideja. Eivät ne varsinaisesti vaarallisia ole, mutta saattavat aiheuttaa vatsakipuja.

Uusi tieto minulle oli, että ”perunan ituja tai muitakaan varren osia ei saa syödä niiden myrkyllisyyden vuoksi”. Ikinä ei ole kyllä tullut mieleen syödä perunan varsia. Perunan itujakaan en ole koskaan syönyt, mutta ilman tuota varoitusta olisin saattanut maistaa.

  • Helsingin Sanomat kertoi hiljattain Turun Sanomissa blogiaan kirjoittavasta lääketieteen tohtorista Juha Knuutista. Löytyipä sieltä lihavuuteenkin liittyvä postaus vuodelta 2015 Miksi paino ei putoa. Olen aivan samaa mieltä, että kannattaisi syödä rennosti ja kunnon ruokaa sekä käydä harvakseltaan vaa’alla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.