Muuta jos ei toimi

Muumi-kirjassa Vaarallinen juhannus muumiperhe pelastautuu tulvaa kelluvaan teatteriin, jossa on myös teatterirotta Emma. Karille ajettua teatterin lattia kallistuu niin, että Emma joutuu lakaisemaan yläviistoon. Puoleenväliin päästyä roskat liukuvat takaisin, ja Emma joutuu aloittamaan uudestaan.

Emma ei muuta tapaansa toimia, vaikka Muumimamma hyväntahtoisesti sitä ehdottaa. Kun kerran aikoinaan Emma on oppinut yhden tavan, niin hän jatkaa samaa rataa loppuelämänsä, vaikka maailma muuttuu ympärillä. Lisäksi Emmalla on vahva näkemys, että kenenkään ei tarvitse tulla hänelle opettamaan lakaisemista.

Tärkeää on päättää, että mitä oikeasti haluaa ja tarkistaa sitä vasten, onko toimintatapa oikea. Jos haluaa laihtua, mutta paino ei muutu parissa kuukaudessa mihinkään, niin tapa ei voi olla oikea. Hankalaksi asiaa tekee se, että pysyvät muutokset ovat monasti hitaita, ja takapakkeja tulee. Jos ihan oikeasti haluaa muuttaa suhtautumistaan herkkuihin, niin se vie aikaa. Pysyvä ja miellyttävä oppiminen on monesti alkuun hidasta.

Toistin itse vuosia samaa virhettä, että aloitin monta muutosta yhtä aikaa, ja sen jälkeen en tiennyt, että mikä oikeasti vaikutti. Muutama vuosi aloin kokeilla kuukauden verran, että toimiiko jokin yksittäinen asia minun kohdallani. Selvisi esimerkiksi, että sillä ei ole minulle merkitystä, syönkö ruokapöydän vai television ääressä. Eikä iltapäivän välipala ratkaissut ahmimistani, vaan lähinnä ärsytti. Myöhemmin huomasin, että minulle kyllä sopii viisi kertaa päivässä syöminen, mutta silloin pitää illallakin syödä vielä vähän.

Katselen monasti televisiosta ohjelmaa Lentoturmatutkinta. Aihe on karmaiseva, mutta monasti aivan yllättävissäkin tilanteissa on toivoa. Vaikka hanhia päättyy moottoriin, niin kuitenkin taitava pilotti pystyy laskeutumaan Hudson-jokeen.

Minua viehättää ohjelmassa se tinkimättömyys, millä asioita tutkitaan. Jos epäillään räjähdystä, mutta jäämiä ei löydy eikä lentokoneen kappaleissa ole räjähdykseen viittaavia muutoksia, niin se ei voi olla räjähdys. Sitten taas vaihdetaan tutkimuksen painopistettä ja selvitetään asioita uudella tavalla. Samankaltainen asenne varmasti auttaa laihtujaa löytämään itselleen sopivat tavat.

Insinööreillä on sanonta ”jos se toimii, niin älä koske”. Omalla kohdallani en ole ollut huolestunut sipseistä enkä virvoitusjuomista, sillä käytän niitä niin vähän. Kerran vuodessa syön pussillisen perunalastuja, ja totean taas, että vieläkään en niistä pidä. Virvoitusjuoma saattaa olla osa hampurilaisateriaa, mutta sushin saa hampurilaista nopeammin ja makukin on kiintoisampi. Lisäksi kun kerran kuukaudessa sushiin törsääminen ei hetkauta budjettiani, niin nykyään aika harvoin juon limonadia. Joten sillä ei ole väliä juuri minun kohdallani.

Kirjoitan tässä blogissa minulle sopineista toimintatavoista, mutta haluan korostaa, että muitakin tapoja on. Eri tavoin saadaan myös erilaisia lopputuloksia tai saman lopputuloksen voi saada monella eri tapaa. Kannattaa etsiä itselle sopivat ja mieluisat tavat, ja jättää muut huomioimatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.