Vaatteet ja paino

Jäin miettimään pientä keskustelua, jonka tänään kävin normaalipainoisen ihmisen kanssa. Ehkä hieman terävästi huomautin, miten normaalipainoiset ihmiset kärkkäästi tuovat esiin ”läskinsä” silloin, kun eivät muistuta media julistamaa ihannetta.

Kertauksena siis kerran, että mediassa esiintyvien naisten painoindeksi on arviolta alle kahdenkymmenen, kun terveellisin alue on 20-25. Median esittämä naiskuva on aivan liian kapea, ja huomaan, miten se on alkanut ärsyttää minua. Aika paljon jätän televisio-ohjelmia kesken, kun kaikki ne vähätkin naiset ovat alipainoisia. Enkä ikinä osta erästä hammastahnaa, koska sen mainoksessa on vain alipainoisia naisia.

Keskustelussa tuli esiin, että juu, onhan se terveellisintä, että painoindeksi on 20-25, mutta että hän haluaisi laihtua, jotta mahtuisi vanhoihin vaatteisiin. Ja että ihmisen täytyy olla sen painoinen, missä viihtyy.

Vielä tämän kerran jäin hiljaiseksi, mutta jäin miettimään noita perusteluja.

Vaatteissa eniten tarjontaa on kokonumeroissa 36-42. Kokoja 44-48 vielä löytää ja sen jälkeen vaatteita täytyy tilata postimyynnistä tai ostaa erikoisliikkeistä. Joten jos ihminen noin arviolta on kokoa 38 ja vähitellen painon takia pitäisi siirtyä kokoon 40, niin kyseessä ei ole tsunami vaan pikemminkin myrsky vesilasissa.

Ensinnäkin monet pitävät vaateostoksilla käymisestä, joten on hassua, että ei voi lihoa siksi, että vaatteita pitäisi ostaa.  Lisäksi vaatekaappia on kuitenkin pakko pikku hiljaa uudistaa. Kaikkein mieluisimmat vaatteet kuitenkin kuluvat, ja niitä vähemmän mieluisia voi laittaa kierrätykseen. Lisäksi näin lihavana minun olisi hassua sanoa, että ”en voi laihtua, kun vaatteet jäävät isoksi”.

Mikä on sitten se paino jossa viihtyy? Jos elämä on koko ajan kitkuttamista ja ruoan tarkkailua, niin vaikea kuvitella, että sellaisessa painossa viihtyisi. Jos on vähän lihavampi, niin pienet ylimääräiset eivät heti lihota.

Omalla kohdallani huomaan pienen laihtumiseni myös t-paidoista. Aiemmin ompelija laittoi t-paitoihini eteen kaartuvan helman, mutta vatsa on nyt pienentynyt, joten t-paidan helma roikkuu edestä jopa viitisen senttiä alempana. Olen mitannut itseäni, ja selvästi mittani on pienentynyt vyötärön alapuolelta.

Tänä aamuna vaaka näytti 79,9 kg. Kun otan huomioon tavallisen vaatetuksen aiheuttaman 0,6 kg korjauksen, niin vertailukelpoinen painoni on 80,5 kg. Painoa on vieläkin harmillisesti enemmän kuin vuosi sitten, mutta kuitenkin 10,7 kg lähtötilanteen alapuolella ja 0,6 kg vähemmän kuin kuukausi sitten.

PS. Tarkkasilmäinen lukija saattoi huomata, että viime perjantain postaus jäi väliin. Oli rankka aamupäivä, mutta se saattaa tuoda hyviä asioita tullessaan. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.