Paino ja parisuhde

Viime vuosituhannella ensin laihduin kymmenisen kiloa, ja pääsin jopa 63 kiloon.  Sen jälkeen aloitin pitkän parisuhteen, ja lihoin jopa yli yhdeksänkymmentä kiloiseksi. Vertailun vuoksi tällä hetkellä painan noin kahdeksankymmentä kiloa.

Aivan päällimmäinen ongelma oli, että se kymmenisen kilon laihtuminen oli tapahtunut yhden talven aikana ja vaihedieetillä, josta pitääkin kirjoittaa postaus. Lyhyesti voi todeta, että vaihedieetti on tehokas menetelmä, mutta ainakaan minulle se ei tuottanut pysyviä tuloksia.  Aivan varmasti ilman parisuhdettakin olisin lihonut ensin ne kymmenen kiloa takaisin ja varmaan vielä korkojen kanssa. Muistan miten sinä kesänä olin toisaalta hyveellinen ja pyöräilin kolmekymmentä kilometriä joka arkipäivä, mutta joka päivä myös söin litran jäätelöä. Ei hyvä.

Toinen ongelma parisuhteessa oli, että en riittävästi puolustanut omia hyviä käytäntöjäni. Minä olin tottunut syömään kunnollisen aamupalan ja liikkumaan kohtuullisesti ja säännöllisesti, mutta en pitänyt puoliani, kun ne olivat uhattuina.  Aivan näppituntumalta arvioin, että hyvien käytäntöjen puolustaminen olisi varjellut ainakin viideltä lisäkilolta. Vastaavasti Remonttipainajainen -ohjelmista näkyy selvästi, miten ongelmat kasvavat, jos nainen ei pidä puoliaan.

Kaikki parisuhteet eivät onnistu, ja vaikka meillä oli viisi onnellista vuotta, oli meillä myös reilut kaksi todella ikävää vuotta.  Viimeiset ikävät vuodet parisuhteessa kyllä lihottivat, mutta lihoin kyllä myös ns. onnellisten vuosien aikana. Se on saanut minut pohtimaan, olivatko ne vuodet niin onnellisia, vai sopeuduinko liikaa. Olisiko pitänyt erota jo aiemmin, kun vielä en ollut niin lihava?

Tätä kirjoittaessa pohdin, että onko parisuhde oikeasti onnellinen, jos toinen osapuoli lihoo. Televisiossa on tullut ohjelma ”Rakas, sinusta on tullut pullukka”, josta en ole tainnut katsoa yhtään kokonaista jaksoa. Olen jäänyt käsitykseen, että hoikempi kumppani toimii jonkinlaisena valmentajana. Mutta onko tuo oikea ratkaisu? Olisiko parempi erota silloin, jos alkaa lihota parisuhteessa?

Lihavuuden yksi ongelma on, että monikin on tietävinään ratkaisuja.  Joku voi pysyä vuosikymmeniä laihana, vaikka syö runsaasti makeisia, ei juuri syö aamuateriaa mutta liikkuu runsaasti. Tai tiedän toisen henkilön, joka juo vain kahvia aamulla, ja silti pysyy hoikkana.

Se että yksittäinen ihminen pysyy hoikkana omalla tavallaan EI tarkoita sitä, että parisuhteen toisen puoliskon pitäisi toimia samalla tavalla. Minusta puolustamisen arvoisia käytäntöjä ovat ainakin ne, joista terveysvalistus toitottaa: syö aamupala ja liikunnan pitää tuottaa iloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.