Pieniä ajatuksia rentoutumisesta

Alan vakuuttua siitä, että on tärkeä löytää muitakin tapoja rentoutua kuin ahmia. Ahmimisesta olen ennenkin todennut, että se on helppoa ja toisteista, mutta  näitä ominaisuuksia löytyy kyllä muistakin rentoutumistavoista.

Monasti laihtuminen lähtee siitä, että tehdään mahdollisimman iso ja jopa vastenmielinen elämänmuutos mahdollisimman äkkiä. Olen alkanut miettiä, että mitähän tapahtuisi, jos sen sijaan laihtuva etsisi ensin itselleen sopivaa rentoutumismenetelmää.

Omalla kohdallani aamuinen taiji on nyt palannut elämääni ainakin joksikin aikaa. Aamuisin tuntuu hyvälle tehdä keskittyneesti liikesarja, joka herättelee kehoa ja mieltä. Liikesarjan jälkeen saatan selvittää esimerkiksi, että potkua aloittaessa potkaisun puoleinen käsi on ulompana. Olisihan noita selvitettäviä asioita enemmänkin, ja rauhallisina aamuina saatan taas tutkia lisää liikkeitä.

Iltainen hiljentyminen on jäänyt vähän vaisuksi, sillä teen sitä pari kertaa viikossa. Joskus on jotain menoa, mutta monasti vain jään tuijottamaan televisiota tai lukemaan lehtiä. Silti huomaan, että se parikymmentä minuuttia selkeästi tekemättä mitään antaa kyllä intoa tarttua pitkään roikkuneisiin pikkuhommiin. Eilen illalla sain liimattua pikkiriikkisen oven sivusta lohjenneen palasen sekä siivottua työpisteeni kynä- ja paperitelineen. Oli vähän hassua huomata, että siinä sentin nipussa oli papereita vuodelta 2010, jotka siirsin muistojen laatikkoon.

Olen taas alkanut kävellä työmatkat, ja kuulun siis niihin onnellisiin, että työmatkani on vain 1,3 kilometriä. Se on yllättävän näppärä tapa aamuisin vaihtaa kotiajatukset työajatuksiin, ja toisaalta taas kotiin palatessa vaihtaa ajatukset pois töistä.

Musiikki on monelle meistä rakas tapa rentoutua, ja siitä voi niin monella tapaa nauttia. Konsertissa käyminen on vähän vaateliaampi tapa, mutta jo sopivan radiokanavan aukaisu työntää arkihuolet hetkeksi vähän kauemmaksi.

Musiikin laajaan käsitteeseen kuuluu myös laulaminen, jota minä harrastan paitsi kesäisillä laulukursseilla myös kotonani. Onneksi asuntoni hyvin äänieristetty, joten naapurit eivät laulamisestani häiriinny. Joulun lähestyessä kaivan taas joululaulukirjan esiin, sytytän kynttilän ja kajautan ainakin omaksi ilokseni.

Saunominen on varmasti monelle suomalaiselle tärkeimpiä tapoja rentoutua. Kesäinen puulämmitteinen mökkisauna omana pitkänä rituaalinaan on parasta, mutta kyllä sähkösauna kaupungissa tarjoaa myös mahdollisuuden rentoutumiseen.

Aivan pienellä miettimisellä saa siis nousemaan mieleen monta tapaa rentoutua, ja ainakin omalla kohdallani ne tuntuvat paremmille kuin perinteinen television katselu tai lehtien luku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.