Pohdintoja painoindeksistä

Yllä oleva kuva on painoindeksitaulukko, jossa näkyy WHO:n käyttämät rajat lihavuudelle (30) ja ylipainolle (25) . Tuo painoindeksi 22 on vain oma haaveeni, ja alle 18,5 oleva painoindeksi on WHO:n mukaan alipainoinen.

Painoindeksi lasketaan kaavalla BMI =paino kg/ pituus m^2
ja BMI tulee sanoista Body Mass Index.

Alipainoisuuden yleisyydestä on WHO:ssa tehty taulukko, jossa alle 18 painoindeksin yleisyys aikuisilla naisilla Suomessa on 1,7 %. Silti tuntuu, että monet missit ja median esittämät julkisuuden henkilöt ovat lähellä tätä rajaa.

Viime yönä mietin, että kuluttajana haluaisin median näyttämän kuvan naisista normalisoituvan. Markkinataloudenhan pitäisi toimia niin, että kun kuluttajat haluavat jotain, niin tuottajat alkavat sitä tuottaa.

Mutta painoindeksin suhteen olen epäilevä. Lähes kaikissa ohjelmissa naiset ovat hoikkia tai vielä hoikempia. Ehkäpä vain Jenni+ ohjelmassa on monenkokoisia naisia. Jos esimerkiksi yrittäisi välttää ohjelmia, joissa naisten painoindeksi olisi alle 20, niin mietin, että jäisikö mitään katsottavaa? Eikä oikein löydy tuotemainoksia, joissa on monenkokoisia mainoksia.

Arvelen että kaikkien balettitanssijoiden ja voimistelijoiden painoindeksit ovat alle kahdenkymmenen. Ymmärrän, että pikajuoksussa nopeammin juoksee nainen, jolla ei ole ylimääräistä raahattavaa, mutta pahoin pelkään, että esimerkiksi baletissa on vain totuttu, että naiset ovat hyvin laihoja.

Me sopeudumme omaan tapaamme, emmekä edes kyseenalaista sitä. Monenkin meidän mielestä esimerkiksi härkätaistelut tai naisten silpominen ovat väärin, mutta jos on kasvanut siihen kulttuuriin, niin kyseenalaistaminen voi olla vaikeaa. Myönnän itsekin, että omasta mielestäni tupakointi aikoinaan oli olevinaan ”tyylikästä”.

Tietenkin voidaan kysyä, että onko sillä väliä. Miksi median pitäisi heijastaa todellisuutta, kun kuluttajat kaipaavat viihdettä? Toisaalta media esittää vain yhden tyyppisiä haaveita, ja väitän, että monen paino-ongelman takana on käsitys ”oikeasta” painosta. Ja valitettavasti se ”oikea” paino on sitä, mitä media esittää.

Jos katsojat pystyisivät ohittamaan median vyörytyksen, niin he paitsi hyväksyisivät monipuolisemman naiskuvan, myös pystyisivät asettamaan järkevämmät tavoitteet omalle ihannepainolleen. Nyt jojoillaan vuodesta toiseen muutaman kilon takia, tai pahimmillaan laihduttamisen jälkeen lihotaan aivan uskomattomasti.

ps. Kävin tänä aamuna vaa’alla, ja painoa oli 80,5 kg. Koska vertailukelpoinen paino olisi farkut (0,6 kg) jalassa, niin ajattelen painokseni 81,1 kg. Joka on 200 g enemmän kuin kuukausi sitten. Harmi.

Seuraavan kerran menen vaa’alle 12.12.2017. Toivottavasti paino olisi edes vähän pienentynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.