Pohdintaa stressistä

Nyt olo on virkeä, sillä syksy on ollut miellyttävän kevyt monessa suhteessa. Lisäksi pääsin nauttimaan mukavasta syyslomasta tavaten kavereita, lukien ja puuhastellen kotona.

Olen jo monasti maininnut, että kevään työkuorma oli tavallista rankempi, ja stressitasoa nosti vielä siihen päälle pamahtanut polviongelma. Painoni nousi pahimmillaan 3,4 kiloa, mutta suunta on onneksi laskemaan päin. Koska stressi vaikuttaa painoon, niin nyt on hyvä pohtia stressiä.

Ensinnäkin tunnistan sen kevyen sähäkän stressin, joka saa puristamaan pikkaisen enemmän irti itsestä ja jolla saa työt ennen määräaikoja valmiiksi. Jos muuten on riittävästi aikaa hoitaa töitä, niin ajoittainen pieni stressi vain piristää.

Ongelmaksi tulee, jos stressi pääsee venymään liian pitkään, joka monella voi olla kuukausia. Viime vuosituhannella eri tavoin sählättyäni ja stressaannuttuani kehitin nimityksen ”harmaakamala”. Yleensä arki on kuin seepran raidoitus, jossa öisin nukutaan pimeässä ja päivisin silmät auki näkee valon. Mutta ”harmaakamalassa” arjen terve seepraraidoitus katoaa, jolloin öisin ei nuku eikä päivisin ole kunnolla hereillä.

Vaikka ”harmaakamala” on ääritila, niin jo siihen matkalla esiiin nousee henkinen väsymys. Omalla kohdallani ongelma on siinä, että henkisesti väsyneenä mielelläni olen rasittamatta kehoani. Keväällä sohvalla pötköttely ja television katselu viehätti aivan liian paljon, mikä ei kyllä yhtään virkistänyt. Edesmennyt presidentti Koivisto käsittääkseni lomaili vaikkapa risusavottaa tehden, mitä tapaa ihailen. Kyllähän ruumiillisen työskentelyn aikana mieli lepää.

Väsyneenä myös helposti tuherran enkä keksi ratkaisua. Olen joskus todennut, että teen virkeänä vartissa ja väsyneenä viidessä tunnissa. Olen sähäkkä työskennellessäni virkeänä, mutta väsyneenä samaan työhön sähräytyy aivan liikaa aikaa. Joskus olisi ollut parempi levätä se viisi tuntia, ja sitten vartissa tehdä työ valmiiksi.

Katsellessani Remottipainajainen -ohjelmia olen havainnut myös yhden stressikäyttäytymisen muodon: räpeltäminen. Räpeltämisellä tarkoitan, että aloitetaan jotain, mutta koska sen kokee vaikeaksi, aloittaa seuraavan homman. Näin pahimmillaan on monta asiaa pahasti kesken, ja arki muuttuu suorittamiseksi. Ohjelmassa ongelmat näkyvät suurennettuina, mutta tunnistan tuon ongelman omalla kohdallani pienemmässä mittakaavassa.

Olen vuosia pitänyt työlokia, jossa tänään tehtävät työt on listattu heti alkuun, alle kirjoittelen mahdollisesti myöhemmin tarvittavia yksityiskohtia ja päivät ovat käänteisessä aikajärjestyksessä. Tänä syksynä työlistassani on ollut viidestä kymmeneen kohtaa, ja useimpina päivinä olen saanut kaiken tehtyä. Kevään työlistoissa näyttäisi olleen pitkän aikaa parikymmentä kohtaa, joista aina muutaman tehdyn kohdalle tuli aina uutta.

Näin jälkikäteen on helppo tajuta, että olisin päässyt helpommalla, jos olisin jättänyt kerta kaikkiaan tekemättä jotain. Harmittavasti stressiin liittyy myös se ongelma, että päätöksen teko vaikeutuu.

Menestynyt tuttavani totesi aikoinaan, että paras on hyvän vihollinen. Ajatuksena on, että ei pidö tehdä ylilaatua. Myös Pareton periaate on, että 20 % asiakkaista tekee 80 % myynnistä.  Jopa Marttojen tuovat esiin ajatusta, että älä siivoa jouluksi komeroita, jos et aio viettää jouluasi komerossa. Kaikkea ei tarvitse tehdä, ja olennainen riittää.

Työpsykologiassa muistan puhutun kokonaisesta työstä, eli että suunnittelee, tekee ja tarkistaa. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta huomaan että varsinkin se tarkastaminen, joskus pieni yksinkertainen silmäys, jää minulta harmittavasti tekemättä. Joten tässäkin riittää työkenttää.

PS1. Yllä on kuva mytistetystä pyykkitelineestä lähdössä metallin kierrätykseen jätekatokseen. Tuo pyykkiteline oli niin heppoinen, että aivan omin voimin sain sen taiteltua kasaan.

PS2. Tänään on 500 vuotta siitä, että Luther julkaisi teesinsä. Anna-Stina Nykäsen mahdottoman hyvä kirjoitus Nykymeno Suomessa ei miellyttäisi Martti Lutheria oli Helsingin Sanomissa sunnuntaina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.