Harjoittamalla hallintaan

Minulla on mielikuva videopätkästä, jossa nurmikentän yli kiitää ratsu selässään jousimies. Jousimies virittää jousensa ja sinkauttaa nuolensa maaliin. Hevonen laukkaa, jousimiehen vartalo ja kädet liikkuvat ratsun tahdissa, mutta silti osutaan.

Olen ymmärtänyt niin, että itämainen tapa oppia vaikkapa ampumaan jousella sujuu niin, että alkuun vain hypistellään jousta. Vähitellen jousi aletaan nostaa ampuma-asentoon, ja ennen kuin edes ammutaan maalin suuntaan, aikaa kuluu paljon.

Hoikistumiseen johtavaa elämänmuutosta tehdessä tunti, päivä tai edes kuukausi ei ole mitään verrattuna jäljellä oleviin vuosikymmeniin. Nuoret voivat odottaa elävänsä jopa kahdeksan vuosikymmentä, mutta kyllä vielä tässäkin kohtaa elämänkaarta vuosikymmeniä on edessä.

Samaan asiaan liittyy se, että ei kannata laittaa mitään aikataulua laihtumiseensa. Hyvinä aikoina laihtuu, ja hyvä on, jos rankkoina aikoina ei tule paljoa takapakkia.

Viime keväänä kun tietämäni rankan jakson päälle tuli vielä polven kiukuttelu, niin olisi ollut aivan turha yrittääkään laihtua. Jokin kuukausittainen määrätavoite olisi vain lisännyt turhaa painetta, mikä se olisi saattanut aiheuttaa pitkäaikaisen ahmimisen. Elämästä ei koskaan tiedä, miten se heittää, ja siksi vain pitää ottaa vastaan mitä tulee ja toimia parhaansa mukaan.

Harva myöskään laihtuessaan tarkkaan tietää, että paljonko energiaa ruoka sisältää, paljonko ruokaa on ja paljonko tarvitsee juuri sillä hetkellä energiaa. Vaikka monessa asiassa täsmälliset tavoitteet ja suoraviivainen eteneminen on hyväksi, niin hoikistumisen suhteen on turha mitata ja yrittää hallita kaikkea.

Kaikki virtaa, joten pitää vain tutkia ja hypistellä asioita. Hoikistumisen ei mielestäni pidä olla tarkasti mitattu tottelevaisuusprojekti vaan rauhallinen ja miellyttävä oppimisprosessi. Tällöin liikunta on pikemminkin keino estää tarpeeton näläntunne ja saada parempi yöuni. Lisäksi kasvispitoista ruokaa syödessä joskus voi syödä enemmän, joten seuraavalla kerralla ei ole niin nälkä ja syö vähemmän.

Rauhallinen suhtautuminen asioiden muuttumiseen estää äkkikäännynnäisen innon, joten hyväksyy myös muiden tavat laihtua. Yksi laihtuu yhdellä tavalla, toiselle sopii toinen tapa laihtua. Lääketiede ei ole vielä ratkaissut, miten pysyä pitkäaikaisesti hoikkana, joten eri tavoille pitää antaa tilaa. Aina kannattaa myös muistaa, että aikuisilla on oikeus tehdä omat virheensä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.