Sokeriton syyskuu?

Syyskuu on jo puolivälissä, ja vasta nyt saan kirjoitettua sokerittomasta syyskuusta. Ajatus on vilahtanut mediassa, ja jopa paperikalenterissani luki syyskuun 1. päivän kohdalla ”Sokeriton syyskuu”. Suhtaudun silti ajatukseen kielteisesti.

Nostan esiin Ylen sivuilla jo syyskuun alussa olleen jutun Liian tiukka pipo…  jossa ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mielestä mustavalkoinen ajattelu aiheuttaa ongelmia.

Jutussa oli esimerkkinä, että ensin vältetään pakastemustikoita koska niissä on ripaus sokeria, mutta pian ahmitaan puoli kiloa karkkeja. Muistan myös itse joskus näykkineeni näkkileipää kuin suklaata, ja kohta söin suklaata kuin näkkileipää.

Pystyn nykyään ajoittain jättämään väliin työpaikalla tarjottavat herkut, ja todella harvoin otan jälkiruokaa lounaan kanssa. Olen myös siedättynyt kokonaisia hasselpähkinöitä sisältävään kotimaiseen suklaaseen, mikä nykyään säilyy jopa viimeisen käyttöpäivän yli. Toisaalta voin joskus syödä aivan muita makeisia tai jäätelöä.

Omalla kohdallani en jaksa uskoa, että makeiset merkittävästi vaikuttaisivat painooni. Jotta pysyn näin muhkeissa mitoissa eli 27 kiloa yli haavepainoni, niin teoreettisesti syön joka päivä 30 kcal/kg * 27 kg eli yli 800 kcal liikaa. Mikä vastaa 160 g suklaalevyä päivässä tai yli kiloa suklaata viikossa. Mitä en todellakaan tee, eivätkä syömäni makeisten tai jäätelön määrä selitä ylipainoani.

Jostain muusta se ylimääräinen energia tulee, ja ehkä monesta pienestä lähteestä. Varmaankin annoskoot ovat liian isoja. Varmaankin minulla on tottumuksia, joita voisi muuttaa. Ehkä saisin arkeeni lisättyä liikuntaa muodossa tai toisessa.

Hoikistuminen tuntuu taas niin pimeässä hapuilulta. Ymmärrän, että moni herkästi sortuu dieettiin, koska silloin varmasti hetken laihtuu. Tai innostuu jostain rajoituksesta.

Minä haluan laihtua pysyvästi. Rajoitukset saavat vain kohteen hohtamaan kiellettynä hedelmänä. Lisäksi minä valitettavasti olen lihonut aina dieettien jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.