Kokemukseni OA:sta

Kirjainyhdistelmä OA tulee sanoista Overeater Anonymous eli Anonyymit Ylensyöjät. Tässä yhteisössä toivutaan pakonomaisesta ylensyönnistä keskustelemalla muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Olin mukana toiminnassa parisen vuotta, ja heidän kirjansa ostin 2005.

Tunnetuin anonyymi yhteisö on AA eli nimettömät alkoholistit, jotka toipuvat kahdentoista askeleen avulla. Ensimmäisellä askeleella myönnetään voimattomuus alkoholin suhteen. Samoja askeleita käyttää Al-Anon, joka on alkoholistien läheisten toveriseura ja mikä on aikoinaan auttanut minua miellyttävään elämään.

Al-Anonissa parasta oli vertaistuki. Monasti puheenvuoroissa nousi esiin sellaista, jota en itse sillä hetkellä pystynyt sanomaan ääneen, mutta joka pyöri mielessäni. Oli myös hyvä tajuta, etten ollut ongelmani kanssa yksin, sillä joillain meni paremmin ja joillain huonommin. Tiedän että toiminta helpotti minun ja monen ihmisen elämää. Minä hyödyin erityisesti ajatuksesta, että pienillä askeleilla voidaan irtautua hankalasta tilanteesta.

Odotukseni olivat siten korkealla OA:n toimintaan, mutta omalla kohdallani valitettavasti OA ei toiminut. Lisäksi keskustelemalla useiden naisten kanssa mielikuvakseni jäi, että vain muutama onnistui laihtumaan merkittävästi.

Ensimmäinen askel OA:ssa on, että myönnetään voimattomuus ruokaan nähden, mutta muuten askeleet ovat samoja kuin AA:ssa ja Al-Anonissa. Askeleissa tulee esiin luottamus korkeampaan voimaan, itsetutkiskelu, antautuminen vajavuuksien muuttumiseen, tekojen hyvittäminen ja sanoman levittäminen. Jotkut ajattelevat Jumalaa korkeampana voimana, mutta sen voi tulkita myös muulla tavalla.

Kävin kahdessa OA-ryhmässä, joista jälkimmäisessä oli vain naisia. Ensimmäisessä OA-ryhmässä oli silloin mukana normaalipainoisia miehiä, jotka kävivät myös AA:ssa. Mielestäni nämä miehet eivät tarvinneet OA:ta, mutta ehkä heistä oli miellyttävää nähdä myös nuoria kauniita neitosia, jotka kokivat muutaman ylipainokilon ongelmakseen.

Koska ohjelma oli johdettu AA:sta, niin säännöt olivat myös sieltä. Ymmärrän, että AA-ryhmän tapaamispaikan pihassa ei juoda alkoholia, mutta koin outona kiellon syödä palaa ruisleipää juuri ennen OA:n tapaamista.

Yhdelle miehelle jouduin sanomaan joka kerta, että en halua halata häntä. Koin tilanteen painostavaksi, vaikka vältyinkin halaamiselta. Myöhemmin näin tuon ensimmäisen ryhmän toiminnasta unta, jossa miehet kuvautuivat käärmeinä, mikä on toki raju tulkinta.

Kävin myös toisessa OA-ryhmässä jonkin aikaa, mutta en huomannut sen mitenkään vaikuttavan tapaani syödä tai liikkua, joten lopetin käymisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.