Polvieni tilanne

Eilen kävelin töihin ja takaisin, mikä on suuntaansa noin 1,3 kilometriä. Tervejalkaiselle moinen runsaan kilometrin matka on aivan mitätön, mutta minulle tämä oli saavutus. Edellisen kerran kävelin töihin 10. maaliskuuta, eli kolme kuukautta sitten.

Olin miettinyt jo jonkin aikaa, että uskallanko kävellä tuota matkaa, ja nyt se sitten onnistui. Pikkaisen polvet olivat väsyneet illalla, mutta juuri mitään kipuja ei ollut yöllä. Joten hyvältä näyttää, ja ehkä kuukauden päästä uskallan kävellä neljän kilometrin kävelylenkin.

Minulle nivelrikko sanana kuulosti aivan hirveältä, mutta ystävällisen lääkärini mukaan se on samaa mistä maallikot käyttävät sanaa kuluma. Luulin että sitä on heti invalidina ja liikkuminen menee mahdottomaksi, mutta selkeästi tämä on hidas ja vaihteleva prosessi.

Kulumasta on puhuttu ohimenevässä polvivaivassani jo vuosikymmeniä sitten, mutta nivelrikko-sanaa käytettiin ensi kerran 2009 helmikuussa. Se kevät oli hankalaa ajoittain, kesällä muistan käyneeni ystävättärieni kanssa Suomenlinnassa nojaten kävelysauvoihin ja syksyllä tuli tilanne, että en pystynyt ottamaan askeltakaan.

Toisaalta putkiremontin takia pikainen muutto hissittömästä talosta pakotti liikkumaan, ja yllättäen vasen polveni tulikin kohtuulliseen kuntoon maaliskuussa 2010. Mielikuvani on, että vielä puolitoista vuotta sen jälkeen oli ajoittain ongelmia, mutta viimeiset viisi vuotta mielestäni vasen jalka on ollut 99 % kunnossa. Välillä inahtaa jotain, mutta olen pystynyt kävelemään neljän kilometrin lenkin sunnuntaisin.

Oikea polveni kipuili muutamana päivänä maaliskuussa, ja 13.3.2017 totesin, että en vain pysty tekemään töitä. Onneksi sain viikon sairaslomaa, ja kyllä se niiden kipujen kanssa olisi ollut mahdotonta. Muistan miten yöllä saatoin herätä pahuksenmoiseen kipuun, jolloin oli pakko nousta ylös ja kävellä asunnossa kymmenisen minuuttia kunnes pystyin palaamaan nukkumaan.

Kyllä tässä taudissa liike on lääke. Sairaslomaviikolla 600 mg Burana ei tuntunut yhtään missään, mutta pieni kävely asunnossa auttoi. Jo seuraavalla viikolla aloin pyöräillä pikkiriikkisiä lenkkejä, ja tuntui, että heti kun pyörän päälle nousi, niin kivut helpottivat.

Se on mielenkiintoista, miten eri tavoin polvien kivut helpottuvat. Vasemman polven kivut helpottuivat lepoasennossa tai korkeintaan vähän hakemalla parempaa jalan asentoa. Oikean polven kivut ovat helpottuneet parhaiten liikkumalla, enkä vieläkään istu pitkään paikallani ilman että alan heilutella sääriä, mikä ehkäisee polvien jäykistymistä.

Ortopedin mukaan näitä polvia ei kannata leikata ainakaan kuuteen seuraavaan vuoteen. Se millaisiksi nämä vuodet kohdallani muodostuvat riippuu paljon siitä, miten liikun. Aivan selvästi jos liikun kohtuudella ja säännöllisesti, niin ongelmat rajoittuvat lyhyiksi ja voin elää kokolailla normaalia elämää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.