Laihtua vai laihduttaa

Huomaan takellelleeni sanojen laihtua ja laihduttaa välillä, mutta nyt alkaa hahmottua, mitä eroa on laihduttamisella ja laihtumisella.

Olen toki laihduttanut vuosia ja moneen kertaan varsinkin viime vuosituhannella. Muistan sen innon päätöksistä ja riemun uudesta puhtaasta alusta. Piirsin millimetripaperille kaavion, jossa suora viiva kuvasi laihdutustavoitteita. Monasti se oli tasainen yhden kilon pudotus viikossa, jolloin oletin pääseväni tavoitteeseeni nopeasti.

Merkitsin tuloksia samaiselle millimetripaperille, jolloin ensimmäisinä viikkoina saattoi ruksi tulla jopa suoran alapuolelle. Pikku hiljaa vauhti aina hiipui, ruksit nousivat suoran yläpuolelle ja lopulta jätin merkkaamatta painoni taulukkoon. Vaikka alkuun pysyin tiukasti dieetissä, niin vähitellen repsahdukset kasvoivat. Viimeistään kolmen viikon päästä laihduttamisen aloittamisesta kuuri oli loppunut. Toki eräänä talvena laihduin lähes kymmenen kiloa aina kolmen viikon kuureilla, mutta sen jälkeen lihoin monen asian summana kolmisenkymmentä kiloa.

Samat laihdutetut kilot tulivat takaisin korkojen kanssa, ja seuraavan kerran aloitin taas pikkaisen korkeammalta. Elämä pyöri aivan liikaa laihduttamisen ympärillä, ja silti tulokset olivat surkeita. Olin kuin tarun Sisyfos, jonka piti yhä uudestaan vierittää kiveä mäen päälle. Aina kun kivi oli huipulla, se vieri takaisin alas ja tuskainen työ piti aloittaa uudestaan.

Oma elämäni on nyt monessa suhteessa miellyttävää, mutta olen elänyt hankalankin jakson läpi, eikä silloin energiaa ei enää riittänyt dieetteihin. Tilannetta pahensi se, että lähes ainoa tapa lohduttautua oli syödä.

Olisi ihana sanoa, että kun teet näin, niin varmasti laihdut monta kiloa viikossa. Ainakin omalla kohdallani on ikävämpää todeta, että kaikki terveelliset asiat toki suurentavat todennäköisyyttä hoikistua, mutta mitään hopealuotia ei ole. Ei ole olemassa yhtä ainutta asiaa, joka varmasti auttaa.

Olen kiitollinen jokaisesta kilosta, josta pääsen eroon. Ja erityisen kiitollinen olen niistä kiloista, jotka pysyvät poissa. En tiedä koska pääsen haavepainooni, eikä minulla ole mitään aikataulua. Katselen pikku hiljaa, mitä muutoksia voin tehdä elämääni. Monasti ne ovat pieniä, kuten sitä vain tajuaa, että oikeastaan yksi kinuskipala on se, millä saa makeannälkänsä tyydytettyä.

Nyt siis laihdun, vähitellen ja pienten elämänmuutosten seurauksena. Ehkä joku haluaa laihduttaa, ja se on hänen valintansa. On monta tapaa pienentää painoaan, laihduttaa tai laihtua, ja itselle kannattaa valita sopivin.

  • Tänään hain kolme t-paitaa Malmikartanon Ompelimo Suviselta . Elämän pieniä iloja on saada mieluisista kankaista ja omilla mitoilla tehtyjä t-paitoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.