Kannattaako huolestua?

Tuntuu että viime ajan surulliset uutiset Pietarista, Tukholmasta ja Dortmundista synkistävät mieltä. Eivätkä uutiset Yhdysvaltain Afganistaniin pudottamasta superpommista, Syyrian iskusta ja mahdollisuudesta tehdä ennaltaehkäisevä isku Pohjois-Koreaan yhtään rauhoita. Ymmärrän että Yhdysvallat haluaa pienentää terrorismin ja ydinaseiskun uhkaa, mutta mietityttää, onko tuo paras tapa.

Huomaan että ystävien ja tuttavien kanssa keskustellessa sävy on muuttunut. Enää ei pohdita, että tuleeko ylipäänsä isku Suomeen vaan että koska se tulee. Onko turvallista kävellä kaupungilla perjantai-iltana?

Järjen tasolla tunnustaa tosiasiat autoilun vaarallisuudesta, sillä joka kerta kun lähtee liikkeelle autolla asettaa itsensä paljon suuremmalle vaaralle alttiiksi. Toisaalta autoilun riskit ovat pienentyneet merkittävästi viime vuosituhanteen ja autoilun aloittamiseen verrattuna merkittävästi. Pahimmallaan 1970-luvulla kuoli yli tuhat ihmistä liikenteessä. Nykyään liikenteessä kuolleiden määrä jää alle kolmensadan, vaikka autoja on merkittävästi enemmän.

Voihan olla, että sitä aivan tarpeettomasti huolestuu. Voi olla, että näitä ikäviä uutisia on vain kasautunut, ja että kohta ikäviä uutisia tulee vähemmän. Onhan niin monasti ennenkin koittaneet rauhallisemmat ajat.

Aivan selvää on, että minä en pysty mitenkään vaikuttamaan mitä tapahtuu. Minä olen yksi pieni ihminen yhdestä pienestä pohjoisesta maasta, jonka olemassaoloa tuskin tiedetään. Ihan huvikseni mietin, että jos meitä ihmisiä on yli seitsemän miljardia, niin tietääkö edes miljardi ihmistä, että Suomi on olemassa?

Huolestuminen on aika vahva sana, ja ehkä kohdallani se on liian voimakas ilmaisu. Mutta tuntuu kurjalle, että niin monelta suunnalta tulee synkkiä viestejä.

Olisi niin helppo turruttaa synkistely sokerihumalalla, mutta taidan jättää sen tämän kerran väliin. Voihan olla, että kun kevätaurinko alkaisi paistaa harmaan pilvipeiton läpi, niin ehkä näkisin maailmankin taas vähän valoisammassa sävyssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.