Mitä mimir on? M120

Vuosi sitten 31.3.2016 merkitsin plussan liikuntalokini edellisen päivän kohdalle ja selityksen ”terveesti eletty päivä”. Lisäksi kirjoitin päiväkirjaani:

”Terveellinen elämä on kuin helminauha, jossa joka terveellinen päivä pujottaa yhden helmen nauhaan. Jokainen päivä, jonka elää huonosti, poistaa nauhasta helmen. Eilen elin terveellisesti, ja sain ensimmäisen helmen.”

”Eilen kahvipöydässä en tehnyt sitä normaalia, eli kahmaissut syödä niitä kahdenlaisia keksejä, mitä oli sinä päivänä tarjolla. Join vain kahvini.”

Halusin keksiä jotain, joka saisi minut laihtumaan, mutta joka ei estäisi normaalia elämää. Kehittelin merkintätapaani pari kuukautta, nimen mimir annoin toukokuussa 2016 ja viimeksi sain määritelmän muotoon:

Mimir on oma arvio laihtumisen edistymisestä, minkä lisäksi punnitus mieluiten kuukausittain. Mimir mittaa laihduttavien ja lihottavien päivien erotusta lähtien aloituspäivästä. Tarkoituksena on vahvistaa oman arjen laihduttavia muutoksia.

Tämä ei ole mikään pikakuuri, mutta nyt vuoden päästä laihduttavia päiviä on 120 enemmän kuin lihottavia, jota merkitsen M120. Kaikkiaan laihduttavia päiviä on ollut yli 240, mutta lihottaviakin päiviä on ollut 120.

Painoni 15.3.2016 oli 86,7 kg, ja viimeksi helmikuussa punnitessa 79,5 kg, joten olen laihtunut yli seitsemän kiloa tuosta hetkestä. Vauhti on hidas, mutta suunta on oikea. Lisäksi lähes koko ajan olen laihtunut, ja takapakit ovat jääneet maltillisiksi.

Miten siten voi erottaa laihduttavan ja lihottavan päivän? Sama ongelma on jos lajittelee kasan perunoita isoihin ja pieniin. Isot potut ja aivan pikkuiset on helppo erottaa toisistaan, mutta sitten keskivaiheilla tarvittaisiin vaakaa, jos tahdottaisiin olla aivan tarkkoja.

Nyt kuitenkaan ei olla tekemässä täysin tarkkaa vaan pikemminkin hapuillaan, että olisiko oikea tapa syödä jotakuinkin tällaista. Jos mimir on kasvanut edellisestä punnituksesta vaikka kymmenellä, mutta paino ei ole yhtään tippunut, niin silloin arvioi laihduttavat päivät yläkanttiin, ja pitää kiristää arviota. Toiseen suuntaan minulla ei ole vielä mennyt.

On mukavampi katsoa jonkin arvon kasvavan kuin pienenevän, ja kyllä sitä omaa lukuaan haluaa puolustaa. Vaikka muutaman päivän repsahtaisikin, niin kolmantena päivänä alkaa jo vähän pinnistellä. Toisaalta tämä ei sido liikaa. Jos tiedän, että viikonloppuna juhlin, niin viikolla olen tarkempi, jolloin on varaa repsahtaa.

Koen itse mimirien laskemisen laihtumisen ideaalisiteenä: joustaa tarvittaessa, mutta kuitenkin pitää suunnan oikeana.

  • En voinut olla muokkaamatta viimeistä lausettta  3.4. 2017 vähän napakammaksi. Perusidea pysyi kuitenkin samana.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.