Ajatuksia lihavuudesta

Makeanhimosta oli eilen kiinnostava juttu Ylen sivuilla, minkä mukaan maksan erittämän hormonin erilaisuus tekee persoksi makealle, ja viidesosa ihmisistä kärsisi ongelmasta.

Laajempi lihavuutta käsittelevä juttu Miksi me lihomme? oli jo maaliskuun Helsingin Sanomissa. Jutussa oli minulle tuttua, miten elintarviketeollisuus käyttää hyväkseen mieltymystämme sokeriin ja rasvaan. Mielikuvani on, että olen myös nähnyt hormonien ja geenien vaikutuksesta lihavuuteen muitakin mainintoja. Aivan uusia asioita oli heliko-bakteerin mahdollinen vaikutus kylläisyyttä lisäävänä sekä antibioottien pulskistava vaikutus.

Ajatus siitä, että makeisia syövä ”namiholisti” on kuin päihderiippuvainen, sopii minunkin ajattelutapaan. Vaikka suklaan ahmiminen ei aiheuta yhtä suuria fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia kuin alkoholismi, niin kyllä siinä jotain samaakin on.

Olen aikoinaan käynyt OA:ssa eli Overeater Anonymous -ryhmässä, missä käytettiin samanlaista ohjelmaa kuin alkoholistien ohjelmassa AA:ssa. Minulle kuitenkaan ohjelma ei sopinut enkä laihtunut ryhmässä yhtään. Ehkä syynä on se, että AA:n mukaan ainoa hoito on pidättäytyminen alkoholista täysin.

Kuitenkin lihavuus on erilaista, sillä jos lihava syö enimmäkseen terveellisesti, se pienentää riskiä syödä lihottavaa ruokaa. Sitä tulee kylläiseksi kunnollisesta ruoasta, eikä tarvitse syödä ylimääräistä.

Muistan että lapsena ärsytti, kun ensin piti syödä kunnon ruokaa, ennen kuin sai jälkiruokaa. Mutta kyllä se on ihan järkevä tapa toimia. Ensinnäkin kun syö kuitupitoista ruokaa, suolistobakteerien lajirikkaus säilyy.

Lisäksi elimistö saa tarvitsemansa ravintoaineet. Puhtaan sokerin käyttäminen ravinnoksi käsittääkseni vaatii vielä ylimääräisen annoksen vitamiineja. Jos elintavat ovat kovin huonot, niin vaikea kuvitella, että saisi kaiken tarvittavan proteiinit, kasviöljyt, kuidut, mineraalit ja vitamiinit.

Kunnon ruoka paitsi maistuu hyvälle, niin on myös kaunista katsella. Voi kuulostaa hassulle, että nautin värikkään annoksen katselusta, mutta ei turhaan puhuta, että syö jo silmillään.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.