Ongelmallisia ohjeita

Lukaisin jutun Lihava potilas lääkärin vastaanotolla, jonka on kirjoittanut Pertti Mustajoki vuonna 2006.  Oli todella surullista lukea tuota juttua, sillä varmasti lääkäri on tarkoittanut hyvää potilaalle ja vilpittömästi toivonut, että potilas laihtuisi.

Voi olla, että lääkärin tapa kohdata potilas on muuttunut tämän reilun kymmenen vuoden aikana. Onneksi nyttemmin minä olen saanut asiallista hoitoa työterveyslääkärillä esimerkiksi olkapään ongelmaan, eikä ensimmäiseksi ole syytelty lihavuudesta.

Väitän että suurin osa suomalaisista lihavista ja ainakin lihavista naisista tietää olevansa lihava. Media esittää lähinnä tikkulaihoja naisia, joihin emme todellakaan kuulu. Lisäksi tiedämme hyvin, että lihavuus aiheuttaa monenlaisia vaivoja. Suoraan sanottuna näitä asioita ei tarvitsisi kertoa.

Luultavasti lääkäriä vastapäätä istuva lihava on kokeillut montaa erilaista menetelmää, ja varmasti tietää, että energiapitoisia ruoka-aineita pitää välttää. Pahimmillaan lääkäri vain kertoilee omia kokemuksia, mikä ei todellakaan ole tutkittua lääketiedettä.

Haluan korostaa sitä, että lihavat ovat motivoituneita laihtumaan, eikä ongelma ei ole motiivin eikä tiedon puute.

Minusta suurin ongelma on, että yritetään laihtua mahdollisimman nopeasti eli aloitetaan kitukuuri.  Sen jälkeen on kyllä kaikenlaisia ongelmia.

Talvella silmäilin Kanbania eli Japanista lähtöisin olevaa tapaa kehittää tehokkaasti vaikka teollisuusprosessia. Yksi ajatus oli, että kannattaa kysyä viisi kertaa miksi, jolloin perimmäiset syyt alkavat nousta esiin. Samanlaista perinpohjaisuutta on myös Lentoturmatutkinta -sarjan ohjelmissa, joissa todella pureudutaan löytämään onnettomuuden syyt.

Lihava voi syödä suklaata siksi, että hänellä on nälkä. Nälkä voi johtua siitä, että ei ole riittävästi nesteyttänyt tai että ei ole syönyt ravitsevaa ruokaa. Aterian jääminen välistä voi johtua taas monesta eri syystä, takana voi olla kiire ja stressi, joiden takana taas voi olla monenlaista tarinaa.

Veikkaan, että kehon sairauksia hoitavilla lääkäreillä ei riitä ammattitaito eikä aika perimmäisten syiden selvittämiseen puhumattakaan auttamisesta. Sellainen yleinen ohjeistus lähinnä ärsyttää. Muistan reilun vuosikymmenen takaa saatuani ”informaatiota” menneeni kauppaan ostamaan suklaata.

Minusta on hassua, että lääkärit kyllä tietävät, miten vaarallista on repiä irti ihmisestä vierasesinettä, mikä saattaa olla jonkin onnettomuuden jälkitila. Minä näen, että lihavuus on tietynlainen ”vierasesine”, jota ei voi nopeasti irrottaa ihmisestä.

ps. Latasin koronavilkku-sovelluksen eilen kännykkääni. Lataa sinäkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.