Erilaisia liikuntasuorituksia

Tässä olen vähän kehittänyt samaa kuvaa, mitä käytin jo Liikunta vai toimeliaisuus -postauksessa. Nuo numerot ovat kouluarvosana kunnosta, ja pallukat kuvaavat liikuntasuorituksia.

Ajatukseni on, että kun kunto on oikeasti huono ja kouluarvosanana nelosen luokkaa, niin ei yritetäkään mitään isoa suoritusta. Toisaalta kunnon kasvaessa liikuntasuoritukset kasvavat. Enkä todella tiedä, millaisia suorituksia tehdään huippu-urheiluvaiheessa, jota 10+ kunto vaatisi. Kuva ei ole missään nimessä täysin tarkka, vaan lähinnä vain ajattelutavan saaminen kuvalliseen muotoon.

Taas myönnän, että en todellakaan ole liikunta-alan ammattilainen, vaan ainoa ansioni on ollut pitää ainakin kahdeksan kiloa ylipainoa poissa neljä vuotta. Edelleenkin olen oikeasti lihava, mutta olen onneksi vähemmän lihava kuin aikaisemmin.

Nyt leikin ajatuksella kolmenlaisesta liikunnasta. Aiemmin jo kehitin sanan

  • nanoliikunta, ja sen lisäksi tulisi
  • midiliikunta sekä
  • varsinainen liikunta.

Nanoliikunta on kaikenlaista pientä tekemistä, jolla saadaan syy nousta sohvalta tai liikahtaa vähäisesti. Se on lyhyitä eli alle viiden minuutin yksittäisiä suorituksia, jotka ovat teholtaan matalia ja suoritusten määrää on helppo säädellä.

Esimerkkinä nanoliikunnasta on käsirasvan tai vesilasin hakeminen sohvan viereen, mutta myös ajomatkoilla tai yöllä havahtuessa pieni jalkojen liikuttelu. Kaikki tämä saa nivelet pysymään paremmassa kunnossa ja lisäksi nanoliikunta vähentää nälän tunnetta.

Midiliikunta olisi viittä minuuttia pidemmän ajan kestävää mutta edelleenkin matalatehoista liikuntaa. Sanat häärääminen ja puuhastelu kuvaavat rentoa toimintaa.

Omat harrastukset, mutta myös mukavat kotityöt ja miellyttävä ostoksilla käyminen kuuluvat midiliikuntaan. Kaikenlainen rentouttava ja rahoittava tekeminen on midiliikuntaa, joka osaltaan auttaa palautumaan ja pitämään vireyttä yllä.

Nano- ja midiliikuntaan ei tarvitse ostaa mitään uusia laitteita, varusteita tai vaatteita. Eikä tarvitse miettiä, löytääkö suorituspaikan tai reitin ja jaksaako takaisin kauimmaisesta kohdasta.

Varsinaista liikuntaa ovat suoritukset, jotka ovat selkeästi mitattavia, kuten ”uin X kilometriä” tai ”juoksin Y kilometriä”. Liikunnassa sydämen syke nousee sekä verenkierto että keuhkojen toiminta tehostuvat.

Liikunnan merkitystä korostetaan, mutta ehkä vähäisemmällä nano- tai midiliikunalla voi aloittaa. Kannattaa myös muistaa, että huono kunto nousee todella nopeasti. Jos huippu-urheilija haluaa nostaa kuntoaan 10 -> 10+:aan, niin puhutaan varmasti ainakin kuukausien ponnistuksesta. Toisaalta jos huonokuntoinen haluaa nostaa kuntoaan 4->5, niin luulisin jo muutaman viikon riittävän. Voihan myöhemmin aloittaa varsinaisen liikunnan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.