Juhla ja arki

jäätelöannos

Perjantaina juhlistin opiskelujeni viimeisen kurssin viimeisen suorituksen läpäisyä syömällä annoksen jäätelöä kahvilassa.  Pikkaisen meni jännittäväksi, sillä jos ei läpäise sertifikaattitestiä, saa seuraavan kerran yrittää vasta 24 tunnin päästä. Viimeinen mahdollinen päivä palauttaa sertifikaatti oli maanantaina, joten olin todella tyytyväinen onnistumisesta.

Tajusin jäätelöä syödessäni, että edellisen kerran olen syönyt ison annoksen jäätelöä purkista, jonka ostin 12.3.2020. Sinä päivänä hallitus kielsi yli 500 hengen kokoontumiset koronan leviämisen estämiseksi. Toki olen syönyt jonkun pikkuisen jäätelöpuikon ja mehujäitä tässä välissä, mutta pieniä paheitahan ne ovat.

Myönnän että kuva on räpsäisy, jossa lusikka ja keksi ovat katkenneet päästä, eikä muuta kuvaa ole. Kuitenkin kehotan katsomaan kahta yksityiskohtaa kuvasta:

  1. syön pöydän ääressä
  2. vieressä on lasillinen vettä

Mielestäni pieni herkuttelu ei pääse liian pahaksi, jos syö syötävänsä pöydän ääressä ja lisäksi ottaa lasillisen vettä juotavaksi. Tietenkin olisi hyvä juhlistaa isoja saavutuksia ystävien kanssa, mutta en todellakaan tiennyt perjantaina, että juuri sinä päivänä onnistuin.

Se että haluan laihtua, ei estä minua joskus syömästä jotain tällaista selkeästi epäterveellistä, ja onneksi haluni korostaa tunnetilaa syömällä on pienentynyt. Aikoinaan jokainen elämäni käänne sai syömishaluni kasvamaan, oli se käänne sitten iloinen tai surullinen.

Lisäksi painoon vaikuttaa, kuinka usein syö liikaa. Pidän siitä sanonnasta, että ei ole väliä, mitä syö joulusta uuteenvuoteen vaan sillä, mitä syö uudestavuodesta jouluun. Vieläkin olisi harventamisen varaa liikasyömissäni, mutta parempaan suuntaan olen selkeästi menossa.

Jossain laihdutustavoissa pidetään repsahduksena sitä, että syö liikaa, mutta itse näen asian toisin. Minusta on lu0nnollista joskus herkutella, kunhan selkeästi juhla ja arki erotetaan toisistaan.

Arkisyömisen pitäisi olla vähintäänkin tavallista ruokaa, kuten makaronilaatikkoa. Toki terveellinen kasvispainotteinen ruoka on vielä parempi, jos se itselle vain maistuu. Lisäksi määrien pitää olla kohtuullisia.

Juhlaruoka nyt voi sitten olla mitä tahansa, jos sellaista nauttii harvakseltaan. Lisäksi voi leikkiä ajatuksella, että jättiläiskokoisen annoksen voi kyllä kerran vuodessa syödä, mutta tuskin se on enää mukavaa.

Jos juhla ja arki menevät sekaisin, ja pahimmillaan arki on kuin venytettyä juhlaa, niin laihtuminen on vaikeaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.