Taas tauoista

vihreät palikat kuvaavat tavoitteita ja keltaiset taukoja

Olen kuullut aikoinaan ajatuksen, että jos sinulla on kiire, niin pidä tauko. Ja jos sinulla on todella kiire, niin pidä puolen tunnin tauko. Ajatus voi kuulostaa järjettömältä, mutta monasti kiire johtuu siitä, että energia kohdistuu vääriin asioihin. Kun pitää pitkän tauon, niin taas hahmottaa, mikä on tärkeää.

Olen kirjoittanut taukojen merkityksestä jo postauksissa Tauoista ja tavoitteista  sekä Pientä palautumista. Ensimmäisen ajatuksena on, että vitkastelu voi johtua paitsi liian korkealle asetetusta tavoitteesta myös väsymyksestä. Jälkimmäisessä kuvailen uutta tapaani pitää mekaanisesti viisi minuuttia taukoa haastavan työn jälkeen.

Todellakin kannattaa pitää vähintään hetken hengähdyksiä, jolloin vaikka katsoo hetken ulos ja mielellään seisten. Näin kotona työskennellessä voi myös hoitaa askareita kuten täyttää tai tyhjentää tiski- tai pyykkikonetta.

Myönnän että tämä on vähän naiivi ajatus, mutta jos pitää yhden tauon, niin silloin tulee tehtyä kaksi asiaa. Jos pitää kaksi taukoa päivässä, niin tehtyä saa kolme asiaa, ja kolme taukoa auttavat saamaan neljä suoritusta.

Näkökulmaa on vain käännetty tekemisestä (vihreät palikat) taukoihin (oranssit palikat). Aiemmin kehittämäni viiden minuutin palautuminen on toki alkua, mutta enää en tarkkaile minuutteja.

Huhtikuun alussa varmaankin tämä koronamyllerrys väsytti, mutta tekemistä on kyllä ollut aivan riittävästi. Sen sijaan, että olisin pakottanut itseni töihin, niin tavoittelin pitää taukoja. Kun päämäärä oli pitää paljon taukoja, niin kummasti tulee töitä tehtyä.

Alkuun merkitsin tauot, mutta tärkeäähän on vain saada muutos aikaiseksi. Jos nyt haluaisin saada taukojen määrän nousemaan, niin merkkaisin niitä vaikka parin viikon verran liimalapulle tukkimiehen kirjanpidolla.

Lyhyiden taukojen lisäksi tarvitaan myös pidempiä taukoja. Edelleenkin pidän lounastauon tai soittelen ystäville. Lisäksi nyt kotona työskennellessä olen myös katsellut televisiota, mikä luo oman rytminsä päivään. Aamupäivisin katselen Rouva Ministerin ja iltapäivisin Pieni talo preerialla, jotka ovat molemmat uusintoja. Illalla voi hoitaa jonkin työn, koska energiaa vielä riittää.

Kuvitteellinen Rouva Ministeri on supernainen, joka Yhdysvaltojen ulkoministerinä ratkaisee kriisejä oivalluksillaan, ja apunaan hänellä on omistautunutta henkilökuntaa. Aiheet ovat lähellä todellisuutta, ja sanastossa riittää haastetta.

Paljon helpompaa sanastoa on Pieni talo preerialla -sarjassa, jota en aikoinaan katsonut, mutta nyt saan palan onnellista lapsuutta ohjelmaa katsomalla. Lisäksi monasti viime minuuteilla juuri ennen ohjelman alkua vielä saan jonkin asian hoidettua.

ps1. Paino oli pudonnut viime punnituksesta 100 g, joka on vähän, mutta psykologisesti miellyttävää. Vertailukelpoinen painoni on 80,4 kg.

ps2. Opiskeluuni liittyi kyselytutkimuksen tekeminen, joka näkyy yläreunassa nimellä Hyvinvointikysely. Vastaukset ovat nimettömiä, eikä vastaajia voi mitenkään tunnistaa, joten tervetuloa osallistumaan! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.