Hengenvaarallisesti lihavan ruokavalion muuttamisesta

Alkutilanne, muutos ja lopputilanne

Hengenvaarallisesti lihava -ohjelmassa näytetään todella lihavien ihmisten kamppailua päästä normaalipainoon. Sarjan alkuperäinen nimi on ”My 600-lb Life”, ja tarkalleen tuo kuusisataa paunaa on 272 kg. Heidän tavoitteensa on laihtua, jotta tohtori Nowzaradanin tekisi heille lihavuusleikkauksen.

Jokaisen ohjelman alkupuolella tohtori kertoo potilaalle, että hänen täytyy alkaa syödä 1200 kcal päivässä, terveellistä ruokaa ja vain vähän hiilihydraatteja.

Se on melkoinen muutos ihmiselle, joka luultavasti siihen asti on ahminut tuhansia kaloreita päivässä pikaruokaa, leivonnaisia ja makeisia. Siis paljon rasvaa mutta vähän ravintoaineita ja olemattomasti kuitua sisältävää ruokaa.

Monasti on seuraavassa punnituksessa käynyt niin, että potilas ei ole juuri laihtunut. Vaikka potilas on otettu sairaalaan, jossa ruoka on tarkasti säänneltyä, niin silti potilas ei laihdu. Vahva epäilys on, että sukulaiset kuljettavat potilaalle ruokaa.

Ymmärrän, että lääkäriä ärsyttää potilas, joka ahmii, ja siksi haluaa saada ahmimisen loppumaan. Lisäksi aivan varmasti koe-eläimet laihtuvat, jos saavat energiaa vähemmän kuin kuluttavat, mutta meitä lihavia ei voi samalla tavalla laittaa kaltereiden taakse.

Tavoiteltava lopputilanne on, että potilas söisi kokolailla terveellisesti ja selkeästi vähemmän kuin nyt. En voi olla miettimättä, onko äkillinen ruokavalion muutos paras mahdollinen tapa saada pysyvä muutos aikaiseksi. Vaikka aivomme ovat kehittyneet niin mahamme elää edelleen luolamiesaikaa, eikä maha ymmärrä syötävän määrän äkillistä romahdusta.

Minusta kannattaisi tutkia, mitä tapahtuisi, jos äkillisen muutoksen sijaan pyrittäisiinkin muuttamaan ruokavaliota esimerkiksi kolmen viikon aikana. Lisäksi ei keskityttäisi siihen, että mitä ei saa syödä, vaan että mitä pitää ensin syödä ja juoda vähän samaan tapaan kuin lapsena, kun ensin pitää syödä kunnon ruokaa ja vasta sitten saa herkkuja.

Selkeä ongelma on, että monikaan ei syö riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja, jossa opettelussa voi mennä aikaa.  Olisi kiintoisaa nähdä, kuinka kauan potilaat oikeasti jaksaisivat ahmia, jos esimerkiksi vuorokaudessa nostettaisiin kuidun määrää 3 g, kasvisten annosta 20 g ja nesteen määrää desilitralla.

Olin myös huomannut, että ohjelmassa monasti eniten näitä potilaita on auttanut toipumaan käynti terapeutin luona, ja ehkä koko laihdutusleikkausta ei olisikaan tarvinnut. Monet näyttävät jopa voivan pahoin laihdutusleikkauksen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.