Covid-19 ja aika

Eilen hallitus tiedotti, että kirjastoista lainaus avataan heti ja kokonaan kirjastot, museot ja uimahallit avataan kesäkuun alussa. Yle teki jo laskurin, kuinka pian peruskoulut avautuvat ja elokuviin pääsee sekä sivun koronarajoitusten purkamisesta.

Nämä ovat pieniä askeleita takaisin normaaliin, joka tuntui jo jäävän kauas maaliskuun muutosten taakse. Nyt rajoituksista noustaan hitaasti ja hapuillen kohti tavallista elämää. Toivottavasti ei tule takapakkeja, mutta siihenkin pitää varautua.

Maaliskuun muutoksissa uutisten seuraamiseen meni merkittävä osa ajasta ja energiasta, vaikka en niistä tiedoista mitään hyödy. Ongelmani on yletön haahuilu, väistely ja rönsyily, minkä vuoksi saavutan tavoitteet hitaasti.

Mielestäni kohtuullinen haahuilu ja rönsyily tekee vain hyvää, sillä on hyvä katsoa oman laatikkonsa ulkopuolelle. Väistely on jonkinlainen kieltäytymisen esiaste, mutta paljon parempi olisi sanoa selkeä ”EI!”.

Ehkä vuosi sitten aloin huomata, että olin tehnyt väärällä tavalla töitä. Olin yrittänyt tehdä nopeasti ja paljon, ja sen jälkeen väsähtänyt. Enkä ollut pitänyt taukoja töiden lomassa, vaan olin vain paahtanut töitä.

Vieläkin on parantamisen varaa, mutta ainakin olen alkanut miettiä tapaani toimia. Postauksissani olen pohtinut stressiä ja sitä, miten monasti keskeneräisyys riittää.

Lukija voi miettiä, että miten ajanhallinta liittyy laihtumiseen. Ajattelen niin, että me ihmiset olemme tavoitteellisia olentoja, ja onnistumisen elämyksiä saavuttaessamme tavoitteita.

Toisaalta jokainen koiraohjelmia katsonut tietää, että monasti koiran huono käytös johtuu siitä, että koiralla ei ole riittävästi kiinnostavaa tekemistä. Kun koiralle annetaan leluja ja tekemistä, niin kodin sohvaa tai kenkiä ei enää nakerreta. Keskeneräinen palapeli, jossa talon edessä on rehevä puutarhaVastaavasti ajattelen, että yksi ahmimisen syy voi olla siinä, että ei saa riittävästi onnistumisen elämyksiä. Sen takia ei kannata suunnata energiaansa laihduttamiseen, vaan laihtumisen mielestäni pitäisi olla kiintoisan elämän sivutuote.

Enkä väitä, että palapelien tekeminen laihduttaisi, mutta väitän, että itseään kiinnostavien asioiden tekeminen auttaa laihtumaan.

Valmis palapeli, jossa rehevä puutarha

Työterveyslaitoksen sivuilta löytyy erinomainen opas ajanhallintaan asiantuntijatyössä, jonka ovat kirjoittaneet Kirsi Yli-Kaitala, Minna Toivanen, Olli Viljanen ja Minna Janhonen vuonna 2016. Opas on suunnattu asiantuntijatyöhön, mutta arvelen oppaan soveltuvan muuhunkin tekemiseen.

Keskeisiä ajatuksia oppaassa ovat

  • olennaiseen keskittyminen
  • keskeytysten hallinta
  • suunnittelu

Suunnitteluun voi käyttää tehtävätaulua, joka tuo mieleeni Kanban -toimintatavassa käytetyt taulut. Tehtävätaulussa on omat sarakkeensa tehtäville, jotka ovat

  • suunnitteilla
  • työn alla
  • valmiit työt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.