Mitä lihavuus on?

Lihavuudesta voi kyynisesti todeta, että se on vaikea sairaus, josta toipuu pysyvästi vähemmän kuin Ebolasta.  Mutta millainen sairaus lihavuus on?

Lihavuuden ulkoiset vaikutukset kyllä näkyvät ja aiheuttavat omat hankaluutensa. Vaatteiden saaminen on normaalipituisillakin hankalaa, saati kaltaiselleni lyhyelle. Muistan myös, että ollessani isoimmillani lentokoneessa oli vaikea saada tarjotinta taipumaan alas ja julkisissa liikennevälineissä oli turhan ahdasta. Samaten ennen kanoottikurssia pelkäsin, että en mahtuisi aukosta istumaan, mutta hyvin mahduin.

Lihavuus altistaa monille sairauksille, joita luetellaan vaikkapa Käypä hoito -suosituksessa aikuisten lihavuudesta. Uskon että kaikki lihavat suunnilleen tietävät litanian diabeteksesta nivelrikkoon ja kohonneesta verenpaineesta sepelvaltimotautiin.

Olen samaa mieltä elämäntapojen muutoksista eli artikkelin elintapahoidosta. Kuitenkin ruokavaliohoidon yhteydessä esitetty painon pudotus 0,5-1 kg viikossa on mielestäni liian nopea, sillä painon pysyvä pudotus on parempi kuin jojoilu.

Mitä lihavuuden ajatellaan olevan vaikuttaa siihen, miten sitä voi hoitaa. Monasti esitetään, että itsekurin puutos aiheuttaa lihavuuden, mutta kiintoisasti suosituksesta ei löytynyt sanaa itsekuri. Eikä koko ”itsekuri” sanaa löydy lihavuuteen liittyen Duodecimin sivuilta.

Lihavuutta kuvataan monasti sotana läskiä vastaan, jolloin lihavuus voidaan poistaa ”hyökkäyksellä” ja ”tuhoamalla” rasvakudos. Kuitenkin sota on raakaa ja veristä puuhaa, jossa tavallisessa elämässä kielletty tai vähintäänkin moraalittomana pidetty on sallittua. Lisäksi ajatuksessa sodasta kuultaa läpi, että se olisi vain väliaikainen tapahtuma.

Lihavuutta saatetaan ajatella syntinä, mutta se on liian mustavalkoinen ajattelutapa. Kyllähän lapsen on hyvä ajatella asioita mustavalkoisesti ja nähdä asiat selkeällä hyvä-paha-asteikolla. Kuitenkin kuten armon pitäisi olla osa uskoa niin myös aikuisen ihmisen pitäisi pystyä tunnistamaan asteikon harmaan sävyt syömiskäyttäytymisessään.

Minusta lihavuus on tapoja ja opittuja mieltymyksiä. Vaikeutena on oppia pois nykyisistä tavoista, koska poisoppiminen on monin kerroin vaikeampaa ja hitaampaa kuin oppiminen. Lisäksi mahdollisessa stressitilanteessa oppimiskyky on vielä heikompi, joten kannattaa olla itseä kohtaan lempeä.

Oppimiseen liittyy myös se, että on parasta opetella vain yksi asia kerrallaan. Suosin sitä, että tekee vain yhden muutoksen kuukaudessa, ja tarkistaa, vaikuttaako se painoon. Lisäksi saan ajoittain ahaa-elämyksiä mikä määrä mitäkin ruokaa riittää, ja se vähitellen vaikuttaa painooni. Ajattelen, että laihtuminen ei ole muutaman viikon turistiretki vaan hidas vaeltaminen toiseen maahan.

Minulle tuli nyt uusi motivaatiotekijä laihtumiseen, sillä oikean polven kipu paljastui röntgenkuvassa tylsästi kulumaksi. Ei siis kierukkaongelmaa eikä Bakerin kystaa. Lepo ja vain vähäinen liikkuminen on auttanut, Buranaa syön vastentahtoisesti ja nyt vielä kokeillaan glukosamiinisulfaattia. Olen todella kiitollinen, että toiset ovat hoitaneet töitäni tällä viikolla, eikä minun ole tarvinnut kävellä pitkillä käytävillä ja rappusissa. Enkä vuosiin ole edes ajatellut, että ne käytävät ovat niin pitkät.

Vasemman polven nivelrikon pahimmassa vaiheessa en pystynyt liikkumaan kuin pakolliset. Olen kiitollinen, että minun kohdalla tapahtui jonkinasteinen ihme ja tilanne korjaantui lähes normaaliksi. Saman toivon tapahtuvan oikealle polvelleni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.