Katkaista vai kasvaa irti

rusinoita eri kokoisissa kupeissa

Yllä olevassa kuvassa on turkkilaisia rusinoita eri kokoisissa kupeissa.

kuppi L M S
tilavuus dl 2 1 0,4
paino g 140 50 25
energiaa kcal/MJ 410/1,7 120/0,5 70/0,3

Minulla on ollut aikoja, jolloin olen aivan sujuvasti syönyt pari desilitraa eli isoimman kupillisen rusinoita. Hiljattain tuo keskikokoinen kupillinen oli sopiva määrä, mutta nyt tuntuu, että useimmiten pieni kupillinen rusinoita riittää.

Energiamäärien erot ovat melkoiset, sillä isoin kuppi antaa lähes aterian verran energiaa, mutta toki pienikin kupillinen rusinoita on energiamäärältään suurempi kuin esimerkiksi pelkkä omena.

On myös ollut aikoja, että en ole edes uskaltanut ostaa 800 gramman rusinapussia, sillä olen syönyt sen aivan liian nopeasti. Jostain syystä tummia rusinoita olen aina voinut pitää keittiössäni ilman pelkoa niiden ahmimisesta, mutta nämä vaaleat turkkilaiset rusinat ovat kauan houkuttaneet minua liikaa. Onneksi ajat muuttuvat, ja olen pystynyt pienentämään annoksiani.

Koen hyvänä asiana, että muutosta on tapahtunut, sillä pystyn

  • pitämään joitain herkkuja asunnossani
  • nauttimaan niitä vähän kerrallaan

Olen nähnyt aivan liikaa laihdutusohjeita, joissa ajatuksena on, että ”ikinä et sitten enää syö makeaa”. Olen ennenkin todennut, että ikinä on turhan pitkä aika tällaisiin päätöksiin.

Omalla kohdallani tuollainen päätös aikoinaan on aiheuttanut, että edellisenä iltana olen ahminut suuren määrän makeaa, kun ”ikinä en enää syö”. No, se ”ikinä” on saattanut olla vain kolme päivää.

Arvelen, että eniten muutosta on auttanut se, että syön säännöllisesti ja enimmäkseen ravitsevasti, sekä lisäksi huolehdin nesteytyksestä. Myönnän että tämä on todella tylsää, eikä sisällä mitään erityistä.

Tuosta ravitsevuudesta vielä sellainen pikkuseikka, että vaikka rusinat tuskin ovat mitenkään erityisen ravitsevia, niin arvelen niissä kuitenkin olevan enemmän ravintoaineita kuin pelkästään sokeria sisältävissä tuotteissa.

Alla on kuva pääsiäisateriastani:

Lammaspataa, pikkuisen kuskusia, parsakaalia ja paprikaa, pieni määrä mämmiä ja valmista vaniljakastiketta sekä lasillinen vettä.

Ostin pakastetun lammaspaistin jo parisen viikkoa sitten, ja otin sen pitkäperjantaina sulamaan. Lauantaina oli tarkoitus laittaa lammasta, mutta moniosaiset työohjeet eivät houkuttaneet.

Tein lammasta karjalanpaistityylillä mutta lammaspadan mausteilla, eli valkosipulia ja timjamia. Täytyy sanoa, että olen tyytyväinen lopputulokseen. Karjalanpaisti onnistuu laiskemmaltakin emännältä, ja mausteet osuivat kohdalleen.

Kannattaa myös huomata mämmin pieni määrä, ja että lasissa oleva lusikka on normaalia pienempi mokkalusikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.