Pandemian pohtimisesta toiminnan muutoksiin

”Terveet ihmiset kyllä hoitaa talouden kuntoon aikanaan.”

Minusta tämä oli tärkein sanoma presidentti Sauli Niinistön haastattelusta A-talkissa torstaina 12.3.2020, ja lausahdus löytyy 9:21 videon alusta. Artikkelissa jostain syystä tätä ajatusta ei oltu nostettu esiin.

Muutosten nopeus on hämmentävintä tässä tilanteessa, sillä kuka olisi uskonut tammikuussa 2020, että Kiinassa tehdyt järeät rajoitustoimet otettaisiin käyttöön myös Euroopassa parin kuukauden päästä. Tammikuun alkupuolella tuntui oudolle, että raportoitiin niin tiheästi muutamasta Kiinassa sairastuneesta ja menehtyneestä, mutta keskiviikkona 22.1.2020 aamupäivällä oli parisataa sairastunutta, ja iltapäivällä jo viitisen sataa sairastunutta.

Kylmästi lukuina sars aiheutti 2003 vajaan kahdeksansadan ihmisen kuoleman, ebolaepidemiaan 2014 tilastoitiin kuolleen yli yksitoistatuhatta, mutta koronaan covid-19 on nyt (17.3.2020) kuollut seitsemäntuhatta eli vähemmän kuin ebolaan.

Elämme historiallista aikaa juuri nyt. Vaikka somea käytetään, niin silti voisi merkitä omia havaintoja myös paperille, jotta aikanaan voisi muistella näitä tapahtumia. Oma listani on tällainen:

 • WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi keskiviikkona 11.3.2020.
 • Hallituksen 2. tiedotustilaisuus torstaina 12.3.
 • Suomalaiset hamstrasivat vessapaperia perjantaina 13.3.
 • Maanantaina 16.3.
  • lähikaupassa on kyltti, jossa kehotettiin pitämään metrin etäisyyttä toisiin,
  • kävin onneksi kirjastossa ja
  • hallituksen 3. tiedotustilaisuus koronaviruksesta: Suomi suljetaan.
 • Koulut, kirjastot yms. suljetaan 18.3.2020
 • Suomen rajat laitetaan kiinni torstaina 19.3.2020.

Tästä listasta näkyy, että ei ole vain yhtä päivämäärää, vaan että tapahtumat kärjistyivät nopeasti.

Reagoin torstaina perinteiseen tapaan tapahtumiin, eli kävin ostamassa purkillisen jäätelöä. Huomasin kuitenkin jäätelöä syödessäni, että ei se enää samalla tavalla maistu kuin ennen. Minua häiritsi, että varsinainen jäätelö suli paljon nopeammin kuin siinä olleet sattumat, jotka jäivät jäisiksi kalikoiksi. Tämä on kieltämättä pikkuasia tässä tilanteessa. Tajusin myös, että paljon tyytyväisempi olen silloin, kun saan jonkin asian ratkaistua.

Yllä olevassa kuvassa on maitoteetä ja 40 g rusinoita, jotka aivan tarkoituksella punnitsin. Teessä olevat pilkut johtuvat siitä, että onnistuin rikkomaan teepussin. Tämä annos on paljon vähemmän kuin aikoinaan syömäni annokset, ja voi olla, että silloin en osannut ratkaista ongelmiani aivan yhtä tehokkaasti kuin nyt.

Olen ostanut kotivaraksi jo helmikuun loppupuolella myös kaksi levyä suklaata. Uutuussuklaan olen melkein syönyt loppuun, mutta vanha tuttu suklaa onneksi on säilynyt. Jouduin jopa avaamaan levyn kääreen ja kääräisemään pätkän folioon, sillä 200 g suklaalevy ei mahdu suoraan karkkipurkkiini, ja silti en ottanut siitä palaakaan. Kuusi vuotta sitten vastaava ei olisi kyllä onnistunut.

Vertailukelpoinen painoni on nyt tasan 81 kg, joka on tasan kilon vähemmän kuin reilu kuukausi sitten 11.2.2020.  Enkä edelleenkään tiedä, johtuuko muutos kuormituksen vähenemisestä vai lähes kaikkien aterioiden syömisestä ruokapöydän ääressä.

Olen monasti nostanut veden juomisen ja nesteyttämisen esiin postauksissani, ja edelleenkin pidän näitä asioita tärkeänä. Se miksi ruokapöydän ääressä lähes kaiken ruoan syöminen näyttää toimivan, voi johtua siitä, että silloin syö tietoisemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.