Painoindeksien kirjo

Painoindeksi tarkoittaa kilogrammoissa ilmoitettua painoa jaettuna metreissä ilmoitetulla pituudella kahteen kertaan. Tällöin esimerkiksi 1,63 m pituisen naisen, joka painaa 64 kg ja lasketaan 64/1,63^2, joten hänen painoindeksinsä on 24.

Yllä olevassa kuvassa voidaan havaita ensinnäkin Lääkäriseura Duodecimin suosittelemat painoindeksit:

  • Normaalipainon yläraja on painoindeksi 24,9.
  • Painoindeksi 25-30 tarkoittaa liikapainoa.
  • Jos painoindeksi on yli 30, on kyseessä lihavuus.
  • Yli 60-vuotiaille suositeltava painoindeksi on 24-29.

Tavoitealue 22-25 on se, mihin tämän blogin postaukset alimmillaan tähtäävät. Mediahan suosii huomattavasti laihempaa, sillä esimerkiksi jos 1,74 m pitkä malli painaa 56 kg, on hänen painoindeksinsä 18,5.

Ne pienet violetit nuolet peruskirjon alapuolella kuvaavat omaa historiaani.

0-kohdassa painoin alle parikymppisenä noin 57 kiloa, ja pidin itseäni lihavana. Tällaisella 1,57 m pitkällä painoindeksi oli silloin 23, ja jos en olisi koskaan aloittanut ”laihduttamista” saattaisi painoni vieläkin olla tavoitealueella.

1-kohdassa painoin ainakin 91,3 kiloa, jolloin minut punnittiin lääkärissä syksyllä 2012.  Painoindeksini oli silloin 37. Voi olla, että olen painanut tätäkin enemmän.

2-kohdassa olen nyt, kun painan 82 kg, ja painoindeksini on 33, joten olen päässyt vähän alaspäin.

Tänään oli juttu Naisten yleisintä vaatekokoa pidetään muotibisneksessä pluskokona Ylen sivuilla. Ongelmana on jo se, että median ihanteesta poikkeavan on vaikea hahmottaa, miltä oman kokoinen vaaten näyttäisi päällä.

Pluskokoisella vaatteella tarkoitetaan vaatteita koosta 42 ylöspäin, jota käyttää alun esimerkkinä ollut painoindeksiltään 24 oleva nainen. Siis nainen, joka on Duodecimin mukaan aivan terveellisellä painoalueella. Lisäksi koko 42 on tämän Ylen jutun mukaan myydyin S- ja K-kaupoissa.

Minä olen oikeasti lihava, mutta en ymmärrä, miksi lihaviksi sanotaan niitä, jotka kuitenkin ovat aivan normaalipainon alueella. Pidän turhaa laihduttamista vaarallisena, sillä siinä elimistö menee sekaisin, jonka jälkeen pahimmillaan lihoo holtittomasti.

Jäin myös miettimään keskustelua, sillä paitsi lihavien myös lyhyiden ja pitkien on vaikea löytää vaatteita. Taitaa olla niin, että vaatteet tehdään vain 168 plusmiinus 4 senttiä pitkille. Samalla mietin, että painoindeksialueella 19-23 voisi olla laajimmin vaatteita tarjolla.

ps. Vaikka koronavirus tai nyt nimetysti covid-19 ei vaikuta painoon, niin silti en voi olla hämmästelemättä tapahtumia. Tammikuun alkupuolella oli mainintoja muutamasta sairastuneesta, mutta 22.1. sairastuneiden määrä pomppasi viiteensataan ja nyt huidellaan jossain 80.000 kohdalla. Toki kausi-influenssat ovat edelleenkin isompi vaara, mutta niiden takia ei suljeta suomalaisia karanteeniin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.