Paluu arkeen

Hiihtolomalla oli kivaa, ja tein kaikenlaista mukavaa ystävieni kanssa. Tähän mukavaan liittyy energiapitoista ruokaa ja juomaa, vaikka vastapainoksi lomalla tuli käveltyä, tanssittua ja uitua. Olen niin kaukana vielä haavepainosta, että muutaman päivän löperömpi syöminen nyt ei vielä tuhoa laihtumista, mutta harmillisesti hidastaa.

Tuntuu silti hyvältä palata vaihtelun jälkeen ja virkistyneenä arkeen. Ruokailutottumukseni selkeästi lomaa paremmat arkena, koska arkena enimmäkseen syön terveellistä ja kasvispitoista ruokaa. Syön myös kohtuullisen säännöllisesti, joten aterioiden välit eivät pääse venymään. Vieläkin jos joku ateria jää väliin, niin huolestunut mahani vaatii korkojen kera puuttuvan.

Arjen tottumukset ovat ne, jotka eniten vaikuttavat painoon. Kyse ei ole yksittäisestä sokeripalan vähentämisestä, vaan kokonaisuudesta. Paljon vaikuttaa se, mitä kaupasta ostaa. Jos joka kerta kaupasta ostaa vihanneksia ja hedelmiä, niin jääkaapissakin on aina vihanneksia ja hedelmiä.

Oma haasteensa on saada vaihtelevaa ja tuoretta kasvista. Kaupat mielellään myyvät isoja pakkauksia, ja kyllähän esimerkiksi juurekset kuten punajuuret ja lantut säilyvät pitkään. Paprikaa voi syödä useamman päivän niin, että leikkaa vain viipaleen tai pari. Samalla tavalla viipaloiden voi syödä isoja tomaatteja. Ruukkuyrttejä en kyllä saa pidettyä hengissä muutamaa päivää pidempään. Olen suosiolla leikannut yrteistä osan pakkaseen, ja käytän ensin tuoreen kasvin.

Pelkästään työmatkakävelyistä tulee liikuntaa, ja lisänä vielä pienet jumppailut kotona. Liikunnan energiaa kuluttavasta vaikutuksesta ei kannata liikaa odottaa, sillä tavallinen työssäkäyvä ei niin paljoa jaksa eikä ehdi liikkua, että sillä olisi merkittävää vaikutusta. Liian nopeasti ja voimalla aloitettu liikunta aiheuttaa pahimmillaan harmia lopun ikää. Voihan olla, että liikunnan hyöty onkin, että nukkuu paremmin, ja sen ansiosta ruokahalu pysyy aisoissa.

Ihan selvästi olen piristynyt, sillä työt sujuvat ja kaikenlaista roikkuvaa on tullut hoidettua. Harmillisesti auto ei mennyt katsastuksesta läpi, mutta varaan lähiaikoina ajan pakoputken korjaamiseksi. Silmälääkäriltä sain jo uuden silmälasireseptin ja ensi viikolle sain ajan hammaskiven poistoon.

Moneen ihmiseen vaikuttaa auringon valon määrä, ja monikin kertoo piristyneensä päivien pitenemisen takia. Vaikka välillä sataa vielä räntää ja kumisaappaita on pakko käyttää, niin kevättä ja valoa kohden mennään.

Yksi ajatus artikkelista “Paluu arkeen”

  1. Jaksamista työhön…kevätaurinko alkaa paistaa, jolloin ulkoilukin antaa enemmän virtaa:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.