Sanojen pohdintaa

Hyvinvointiblogin kirjoittajana toivon laihtuvani, josta tavoittelusta on käytetty sanoja

  • laihtua
  • laihduttaa
  • hoikistua
  • painohallinta

Olen miettinyt sanoja laihtua vai laihduttaa jo pari vuotta sitten. Sana ”laihduttaminen” muistuttaa minua, miten aikoinaan piirsin laskevan suoran millimetripaperille, mutta lähes kaikki merkinnät jäävät suoran yläpuolelle.  Lisäksi sana ”laihduttaminen” pitää mukanaan sävyä, että laihtumista pakotetaan ja yrittämällä yritetään.

Sana ”hoikistua” on lähellä sanaa laihtua, mutta siinä tavoitellaan hoikkuutta, kun taas minulle riittäisi terveellinen normaalipaino eli BMI<=25. Tällaiselle 157-senttiselle se tarkoittaisi alle 61,6 kg painoa. En silloinkaan (enkä milloinkaan) ole median mukaa ihannekokoinen, mutta terveyden kannalta se olisi riittävän pieni paino.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan painonhallinta tarkoittaa ”painon pitäminen tavoitelukemissa”, mutta vaikuttaa siltä, että sanaa käytetään laihtumisen asemasta.

Ylen sivuilta löytyy osio Painonhallinta , josta kerroin postauksessa Painopulmia. Edelleenkään en keksi, miten osioon löytäisi muuten kuin googlaamalla ”painonhallinta site:yle.fi”. Kuitenkin näissä uusimmissa jutuissa on lihavuusleikkauksista, jolla kyllä tavoitellaan painon alentamista. Myös postauksessa Taas näitä vilahtaa sana painonhallinta lainatessani Helsingin Sanomien artikkelia.

Painonhallinta saattaa joillekin kuvata tavoitetilaa, mutta itse ajattelen niin, että jos kovasti joutuu ponnistelemaan pysyäkseen tavoitteessa, niin silloin kyllä tekee jotain väärin.

Samaisesta kielitoimiston sanakirjasta löytyy, että sana ”läski” on halventava ilmaisu lihavasta ihmisestä. Sana ”lihava” taas merkitsee runsasta rasvakerrosta, mutta voi myös merkitä paksuja lihaksia. Lisäksi sanaa lihava käytetään paljon myönteisissä tilanteissa, kuten ”lihava lompakko”, ”lihava saalis” tai ”lihavat vuodet”.

Olen huomannut, että moni kokee sanan ”lihava” halveksivana, mutta minä koen sen pikemminkin teknisenä terminä.  WHO:n mukaan lihavan painoindeksi on yli 30 ja ylipainoisen painoindeksi on yli 25. Samasta asiasta kirjoitin jo postauksessa Pohdintoja painoindeksistä, mutta harmittavasti sen linkit WHO:n sivuille eivät enää toimi.

Ehkä median vaikutuksesta osalla ihmisistä on hämärtynyt, mikä on oikeasti lihava, ja hyvinkin hoikka voi pitää itseään lihavana. Olen leikkinyt ajatuksella, että ehkäpä pitäisi olla sanoja kuten

  • pykky =paino-indeksi yli kolmekymmentä
  • pykvi=paino-indeksi yli kaksikymmentäviisi
  • pakvi= paino-indeksi alle kaksikymmentäviisi

Miltäs kuulostaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.